Hírek

2016.07.16. 11:33

Georg Spöttle: Vélhetően likvidálni akarták a török elnököt

Egy katonai csoport tegnap éjszaka megpróbálta átvenni a hatalmat Törökországban, sikertelenül. Elfoglalták az állami médiát, légicsapást mértek a parlamentre, összecsaptak a rendőrséggel. Georg Spöttle a vaol.hu-nak adott interjújában kísérletet tett arra, hogy elmagyarázza az okokat és a katonai puccs hátterét.

Cseszkó Tamás

-Miért most?

-Talán fontos tényező, hogy még az egész világ a nizzai eseményekre figyelt, Törökország nem állt politikai támadások vagy terror események miatt célkeresztben. A felkelők jól választották ki a hétvégét, hiszen a katonai vezetők, politikusok ekkor már a szabadságukat töltötték. Jól tudták azt is, hogy hol van Erdogan, légicsapást is mértek arra a szállodára, ahol nyaralt, így vélhetően őt likvidálni akarták.

-Miért nem szivárgott ki?

-Hosszas tervezés előzhette meg a puccsot, a tiszteknek ki kellett választaniuk azokat, akikre számíthattak. Ilyenkor elejtenek egy-egy apró megjegyzést, melyből aztán kiderül, ki hogy viszonyul a török kormányhoz, az iszlámhoz, Erdoganhoz. Megbízható emberekre volt szükség, és nagyon komoly koordinációra. A tisztek úgy írták össze a szolgálati szabályzatot, hogy pont azok az emberek legyenek beosztva, akik részt akartak venni a puccsban.

-Szimbolikus helyeket, intézményeket foglaltak fel a felkelők. Volt logikája a sorrendnek?

-Az egész történet lényege a pszichológiai hadviselés. Azzal, hogy elsőként elfoglalták az Ázsiát Európával összekötő hidat, óriási félelmet tudtak kelteni az emberekben, jelezték, hogy kezdetét vette valami. Ezt követték a tv és rádióadók, és Kadhafi líbiai felkeléséhez hasonlóan itt is a médiákon keresztül sugallták, hogy már az egész ország a kezükben van, létrejött a béketanács nevű katonai intézmény és az a céljuk, hogy visszavezessék Törökországot a demokráciába.

-Játszunk el a gondolattal, hogy sikeres a hatalom átvétel...

-Túl sok minden nem történt volna. Új választásokat írtak volna ki, Erdoganra pedig ráhúztak volna valamit, ami miatt elítélhetik; átírta az alkotmányt, elvette a képviselők mentelmi jogát, hogy bármikor le lehessen őket tartóztatni, a kurdok elleni fellépését pedig akár háborús bűnként is ráhúzhatták volna.

-Érdekes volt látni, hogy az elnök a FaceTimeon keresztül üzent a lakosságnak. Ebből két dolog következik, a nép valóban szereti az elnököt és sokan fent vannak éjszaka is. Valóban a népen múlt a puccs leverése?

-Érdekes az is, hogy Erdogan képes lett volna beáldozni egy csomó embert, hiszen arra kérte őket, hogy menjenek ki az utcára és ne engedjék a katonáknak, hogy elfoglalják Törökországot. Nem szabad elfelejteni, hogy az elnököt demokratikus úton, nagyon nagy arányban választották meg, a lakosság több mint fele támogatja a politikáját. Ezért jelzés értéke volt például annak, amikor békés úton elfoglaltak egy páncélos járművet, és török zászlókat vontak fel mindenütt.

-Látható az is, hogy az internetes kommunikáció immáron nemcsak a legfejlettebb nyugati országokban működik.

-Jómagam is figyeltem a twitter bejegyezéseket, ahol már az első pillanatban elindult egy média harc. Mindkét oldal a saját álláspontját kívánta erősíteni. A felkelők azt sugallták, hogy már az egész ország az övék, különleges állapot van érvényben, míg Erdogan hívei hangsúlyozták, hogy csak a hadsereg nagyon kicsi része lázadt fel. A mostani tehát kőkemény pszichológiai hadviselés is volt.

­-Mit tanácsol azoknak, akik a következő napokban készültek Törökországba utazni. Otthon maradjanak?

-Általános véleményem, hogy a terroristák nyernek, ha sikerül megfélemlíteni az embereket. Úgy gondolom, hogy kellő körültekintéssel és fokozott óvatossággal útnak lehet indulni. Ráadásul a nyaralóhelyeken nyugalom van Törökországban, Antaliába és Bodrumba is közlekednek a charter gépek. Ugyanakkor kétségtelen, hogy jóval nagyobb a terrorveszély.

-Mire számít a következő időszakban?

-Úgy gondolom, hogy még több terrorcselekmény várható. Az Iszlám Állam (ISIS) visszaszorításával ugyanis egyre több visszavágással is számolhatunk. Nemrég például bejelentették, hogy a nizzai merénylet annak a következménye, hogy az egyik csecsen származású vezetőjüket likvidálták.

-Van olyan, hogy egy magányos őrült bűnét is magára vállalja az ISIS?

-Természetesen. Az orlandói balhét is elvitte az Iszlám Állam, miközben a pszichopata férfi csupán látogatott szélsőséges weboldalakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!