Hírek

2016.07.18. 16:04

Homofóbia a család védelme? - Gyűlöletbeszédért jelentették fel Canizarest – az ügyész ejtette a vádat

Valencia – „Melegbirodalom”, „radikális feminizmus”, „genderideológia” és „trójai faló” – ezek voltak azok a hívószavak, amelyek kiváltották több mint 50 szervezet haragját Antonio Canizares Llavera, Valencia érseke ellen az elmúlt hetekben. A feljelentések nyomán civil aláírásgyűjtés indult az érdekében, az ügyészség pedig megalapozatlannak találta és ejtette a vádakat.

Kalcsics Ildikó

Canizares bíboros május 13-án, a Valenciai Katolikus Egyetem házasság- és családtanulmányi intézetének tanévzáró miséjén elmondott homíliájában a „szeretet és az élet szentélyének" nevezte a családot, ahol az egyén „felismeri ember voltát", s amelynek hiányában „az egész későbbi életét meghatározó fájdalmas és zavaró űr keletkezik benne".

Ennek fényében hívta fel a hallgatók figyelmét a család intézményét érő többfrontos támadásra.

– Politikai és társadalmi erők ténykedése nyomán családellenes törvényeink vannak – mondta –, melyekhez hozzájönnek még a melegbirodalom és a radikális feminizmus, valamint mind közül a legalattomosabbként a genderideológia mozgalmai és akciói.

Szavai szerint ezeknek a problémáknak a súlyossága és mennyisége történelmi léptékű, ezért globális kihívást jelent, és mind a társadalmaknak, mind az egyháznak felelőssége, hogy „támogassa és erősítse a családot és annak fundamentumát, amely a férfi és a nő közötti – szereteten alapuló és az életre nyitott, egyetlen és felbonthatatlan – házasság".

– Kinek az érdeke lehet, hogy az egyén és a társadalom e pillérét aláássa? – tette fel a kérdést az érsek. Majd arra figyelmeztetett: ha nem nyújtunk megfelelő (gazdasági, jogi, oktatási, lakhatási, munkavállalási) segítséget a családoknak, ez a „felelőtlen és öngyilkos hozzáállás válságokba, romlásba és beláthatatlan következményekkel járó pusztulásba vezeti az emberiséget".

Antonio Canizares Llavera bíboros, Valencia érseke homíliát mond – nem fog hallgatni az igazságról, ha „keresztre feszítik is érte". Támadóitól azt kérdezte: „Homofób dolog, ha valaki a család védelmére kel?" (Fotó: YouTube)

Mindezek hallatán melegjogi és más szervezetek és pártok június elején feljelentést tettek Canizares ellen gyűlöletbeszéd vádjával. Akciójukhoz csatlakozott a spanyol Menekülteket Segítő Hálózat is, amely a bíboros tavaly októberben, az ISIS-terroristák beszivárgásának híre kapcsán tett kijelentéseit sérelmezte. (Eszerint nem minden érkező „tiszta búza", és lehet, hogy a migráció hamarosan trójai falónak bizonyul Európa és Spanyolország számára). Az aktivisták és politikai véleményformálók többek közt „diszkriminációra és gyűlöletre uszítónak", „nőgyűlölőnek és a nőket megalázónak", valamint „homofóbnak és szexistának" nevezték az érsek beszédét; míg a menekültsegítő szervezet szerint a „neofasisztákkal lépett egy platformra". Ha bűnösnek találják, akár három év börtönt is kaphatott volna.

A házasság és család elleni támadások az emberi sorsot veszélyeztetik

Akadtak azonban olyan szervezetek is, amelyek kiálltak a bíboros mellett. Saját egyháza képviselőin túl például a valenciai Néppárt (Partido Popular), valamint a CitizenGo nemzetközi civil szervezet, amely internetes aláírásgyűjtésbe kezdett az érdekében.

A petíciót több mint 200 ezren írták alá, az ügyészség pedig meg sem indította a nyomozási eljárást, mondván: a „melegbirodalom" kifejezés használata nem meríti ki a gyűlöletbeszéd fogalmát, és a szólásszabadság hatálya alá tartozik.

Canizares bíboros már a döntés előtt azt nyilatkozta, hogy „ha hallgatna, rossz püspök lenne", ezért akkor is ki fogja mondani az igazságot, „ha keresztre feszítik érte". Megismételte: „Szükségünk van a családra, ez az ideológia pedig [a genderelmélet] tönkreteszi azt. Ezért nem hallgathatunk."

Az őt támogató civil szervezetnek levélben köszönte meg a kiállást az érsek: „Aláírásuk és támogatásuk megérintette a szívemet. Köszönöm szépen. [...] Tudom, hogy tisztában vannak vele, ami kockán forog, az nem az én életem, hanem a vallásszabadság és a keresztények joga ahhoz, hogy kifejezzék hitüket és meggyőződésüket."

A bíboros beszédének teljes szövege hozzáférhető az interneten.

Ízléstelen reakció balról

Az Edevant nevű szélsőbaloldali szervezet leszbikus Madonna-ábrázolással reklámozott tüntetést szervezett június végére a „szakrális elnyomás ellen". Az interneten közzétett képen Valencia, illetve Katalónia patrónája – egy fehér és egy fekete bőrű Madonna-alak – csókolózik egymással. A bíboros ezt sem hagyta szó nélkül: imamozgalmat indított; a vallási érzéseket sértő ábrázolást pedig még a feljelentését koordináló szervezet, a Lambda is elítélte.

Mi a genderelmélet?

A gender latin eredetű szó, amely nemi hovatartozást jelöl. Az ideológia megalkotói szerint ennek is szabadon választhatónak kell lennie – a születéskori nemiségtől és az ezen alapuló neveltetéstől függetlenül. Tevékenységük eredményeként például Obama amerikai elnök bevezette az elhíresült „mosdórendeletet", amelynek értelmében megvonhatják a támogatást az olyan intézményektől, amelyek nem biztosítják a hozzáférést bárki számára az általa választott nem mellékhelyiségeihez. A rendelet – érthető okokból – kivívta a szülők és a családvédők felháborodását, és Canizares bíboros is arra szólította fel a híveket, hogy az ehhez hasonló törvényeknek ne engedelmeskedjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!