Hírek

2016.08.20. 08:38

A gyógyítás útján járva

SZOMBATHELY - A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Pro Diaeta Sana-díjat adományozott Némethné Tóth Márta dietetikus részére, aki nagyon meghatódott az elismerés hallatán.

Bajdó Bettina

- Csodálatos szakma a dietetika, ahová gimnáziumi érettségi után kényszerűen kerültem - mondja Németné Tóth Márta. - Felvételiztem a Pécsi Tanárképző Főiskola történelem-ének-zene szakára. A történelem és politika megakadályozta, hogy felvételt nyerjek. Szüleim már ekkor felvérteztek azzal a tudattal, hogy csak tudással, nagy szorgalommal állhatom meg a helyemet az életem során. Ma már szerencsésnek mondható fordulatot vett a továbbtanulásom. Kudarcomat hallván Győrvári Edit Ezüstrózsa-díjas, a Markusovszky kórházban dolgozó vezető diétás nővér fölajánlotta segítségét, hogy szülni készülő kolléganőjük helyére fölvesznek helyettesítőnek.

Némethné Tóth Márta dietetikus életműdíjat kapott Budapesten Fotó: Németh család

Fél év múlva beiskoláztak a Budapesten végezhető kétéves diétás nővér képzőbe, ahol színjelesre végeztem. Több budapesti állásajánlat ellenére természetes volt, hogy hazajöttem a Markusovszky kórházba. Az első héttől felkértek a csecsemő- és ápolónőképzőbe óraadónak táplálkozástant és dietetika tantárgyakat tanítani, amelyet 40 éven át nagy örömmel végeztem. Később a szakközépiskolában oktattam, az utolsó 10 évben az egészségügyi főiskolán fejeztem be a tanítást.

Saját bevallása szerint a kórházban találkozott azzal az inspiráló, magas színvonalú orvosi munkával, amely a dietetika legújabb eredményeit - kiegészítő szakmaként - igényelte a betegek gyógyításához. A gyermekosztályon rögtön a vesebeteg és cukorbeteg gyerekek mellé állították, részt vett a gyermekkori diabétesz gondozásban. Bevonták a ritkának számító anyagcsere-betegségek gyógyításába is. A sebészeten pedig neves főorvosok lelkesítették.

- 24 éves koromban nyertem az első Országos Dietetikai Pályázatot „A cukorbetegek gondozása” címmel - teszi hozzá. - Ezt követték 2-3 évente egyéni és kollégákkal közös munkák, több elismerés. Tanítómestereim közül a legtöbbet prof. dr. Széll Kálmántól kaptam. Évtizedekig lehettem munkatársa az intenzív betegellátási osztályán. Nem véletlenül írattuk a nyugdíjba vonulására készíttetett tortájára: „Köszönjük a mesterséget, a hitet és emberséget!”. Meglepetésként ért, hogy nyugdíjba vonulásom után 11 évvel meghívót kaptam a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől az ünnepi konferenciájukra. Nyolcad magammal az országból - Vas megyéből elsőként - életműdíjra jelöltek. Nagyon nagy megtiszteltetés volt. A kórházi munka teammunka. Sokat tanultam a munkatársaimtól, a velem együtt dolgozóktól. Elmondhatatlanul gyönyörű szakmát választott nekem a sors. A betegek táplálásán kívül az egészséget megőrző táplálkozás fontossága volt a szívügyem egész életemben, a mai napig. Ezt tanultam, tanítottam és tettem a munkámban, valamint a családi életemben egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!