Hírek

2016.08.31. 14:10

Dr. Széll Kálmán: Több esetben a hullákért tüntettünk az orvosi egyetemen

Szombathely - Hazafiság, tekintélytisztelet, ezekről a kérdésekről beszélt dr. Széll Kálmán az ŐrvidékHázban.

Turbók Attila

Az ŐrvidékHázban rendezett Szombathelyi Polgári Esték vendége dr. Széll Kálmán volt a minap. Hende Csaba országgyűlési képviselő, mint a rendezvénysorozat házigazdája kérdezte a nemrég kilencvenedik születésnapját ünneplő neves orvost. A beszélgetést Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója nyitotta meg.

Dr. Széll Kálmán első sorban emberi nagyságról, önfeláldozásról, kötelességtudatról és hasonló emberi tulajdonságokról beszélt a szép számú hallgatóságnak. Hende Csaba a beszélgetés során megjegyezte, egy igazi, polgári családból származó fiatalembernek nem nagyon illik tüntetni. - Mégis megtette - hangzott el kérdésként Hende Csaba szájából. Ezzel dr. Széll Kálmán egy tanulságos mesefolyamatot kezdett el, pedig ahogy mondani szokás: nem mese ez gyermek .

- Kezdetben még hallgatóként hullákért tüntettünk, hiszen akkoriban az egyetem nem tudott elég kísérleti, vagy szemléltető anyagot adni a medikusoknak - mesélte Széll doktor. Életútja egy kis szakaszában katonai tanulmányokat is folytatott. Mint mondta, napjainkban már hiányzik ez a fajta nevelés, mely hazafiságra, tekintélytiszteletre, fegyelemre tanítja a fiatalokat.

Aki kérdez: Hende Csaba, aki válaszol: dr. Széll Kálmán orvos Fotó: Turbók Attila

- A polgári családokban nem volt furcsa, hogy az utódok egyike katonai pályát választ, ám a végén mégiscsak az orvosi hivatást választottam - engedett némi betekintést pályaválasztási motivációiba. Akkoriban fogadta meg, ha valaha főnök lesz, máshogy áll a munkatársakhoz, mint amit a katonaság feszes formájában megszokott.

Később azonban már nem csak a munkatársak, a szombathelyiek is áldották nevét, ahogy az egyik felszólaló is komoly betegség utáni gyógyulását köszönte meg a helyiek egyik legnépszerűbb orvosának.

Dr. Széll Kálmán a polgári estén orvosélményeinek egy részét is megosztotta a hálás és érdeklődő közönséggel, ám Hende Csaba közéleti szerepléséről is kérdezte a neves orvost. - A demokrácia egy szentté avatott szó, de erről kérdezzék meg a székelyeket, a baszkokat vagy akár az ukránokat - fogalmazott az est vendége. Mint mondta, napjaink agymosása alól nagyon nehéz kivonni magunkat, jól oda kell figyelni, mit fogadunk meg a ránk zúduló, nem egy esetben hamis tanácsokból, információkból.

Aktuálpolitikai kérdésekről szólva hangsúlyozta, a napjainkban zajló migráns válság fényében aggódik Magyarországért. Dr. Széll Kálmán úgy véli, a nagyhatalmak beavatkozási politikája helyett a problémákat helyben kell megoldani, nem milliós vándorlással. - A törökök 150 évig voltak itt, elnéptelenedtek egész vármegyék, mégsem rohantunk ki a saját országunkból - fogalmazott egy kérdésre válaszolva dr. Széll Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!