Hírek

2016.08.26. 11:38

Eltűnt egy Oszkónyi Vas megyei – Kicsit visszaesett a népességfogyás üteme

Körkép – Kevesebb születés, kevesebb halálozás, de fogyott Vas megye lakossága. Egyetlen adatsor mutat növekedést az idei első félévben: a házasságkötések száma, ami negyedével több, mint tavaly ugyanekkor.

Bakos Ágnes

TERMÉSZETES FOGYÁS

Mintha teljesen kiürült volna egy év alatt Szeleste, Vát vagy Oszkó – ugyanis 680 fővel csökkent Vas megye lakossága tavaly július és az idei hetedik hónap között. Az első féléves statisztikákat pénteken tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Visszaesett egy kicsit a népességfogyás üteme: tavaly ugyanekkor még 754 fős mínuszt számolt a KSH éves szinten. Csökkent a szomszédos megyék lakossága is: Győr-Moson-Sopron megyéé 708, Zaláé 923 fővel egy év alatt. Persze ezek a számok az el- és beköltőzőket nem mutatják.

Grafikon: MTI, országos mutató

SZÜLETÉS

Kevesebben születtek az idei első félévben, mint tavaly ugyanekkor. Idén 994 születést számolt a statisztika Vas megyében, tavaly júliusig 1028-at. A nyugat-dunántúli régió másik két megyéjében is csökkenés mutatkozott: Győr-Moson-Sopron megyében 81-gyel, Zala megyében mindössze néggyel kevesebb születés volt. A régió egészében 3 ezer 930 újszülöttel számol a statisztika 2016 első felében.

HALÁLOZÁS

Az idei első félévben 1674-en haltak meg Vas megyében. Tavaly ugyanekkor 1782 halálozást vett az adatsorba a KSH. Zalában és a Kisalföldön is hasonló mértékű az éves csökkenés, mint Vasban.

HÁZASSÁG

A most közzétett, júliusig szóló statisztika szerint 110-zel több házasság köttetett Vas megyében, mint 2015-ben ugyanekkor. Szám szerint: 544 esküvő volt, pedig az igenek kimondásának fő szezonja (valószínűleg idén is) még csak júliusban kezdődött igazán. Tavaly ugyanekkor 434 esketést tartottak Vas megye házasságkötő termeiben.

A növekedés a régió mindhárom megyéjében mutatkozik. Olyannyira, hogy Győr-Moson-Sopronban ezer fölé ért az esketések száma: 1054 házasságot kötöttek, tavaly ugyanekkorra 912-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!