Hírek

2016.08.23. 15:08

Hazavisz annyit, mint a megyei átlag? - Már 155 ezer fölött a vasi nettó fizetés

Az idei első félév végére 155 ezer forint fölé emelkedett a Vas megyei átlagkereset, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedés folyamatos, de a környező megyék adatai árnyalják, hogy „magas” a vasi fizetés és nem mellékesen majdnem 70 ezerrel elmarad a fővárosi nettótól.

Bakos Ágnes

Az alkalmazásban álló Vas megyeiek havi nettó átlagkeresete 155 ezer 532 forint - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal második negyedéves jelentéséből. Éves és havi összevetésben is növekedés mutatkozik, sőt, negyedévente folyamatos az emelkedés.

Az idei első negyedévben, vagyis március végén 152 ezer 24 forintot vittek hazai a vasi alkalmazottak, tavaly nyáron pedig 143 ezer 470 forintot.

Jelentősen árnyalja a képet a „környék”: több tízezres különbségek mutatkoznak a nyugat-dunántúli régió megyéi között.

Győr-Moson-Sopron megyében 180 ezer 770 forint a havi nettó átlag az idei első féléves összesítés szerint.

Zala megyében 133 ezer 78 forint. Vagyis olyan magas a kisalföldi nettó fizetés, hogy 162 ezer forintra emeli a három megyére szóló átlagot - miközben két megyében is bőven ez alatt visznek haza az alkalmazottak.

Illusztráció: Unger Tamás

Más megközelítésben magas a Vas megyei 155 ezres nettó. (S nem csak Zalából nézve.) A vasi alkalmazottaknál csak négy területen keresnek jobban: Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében és Budapesten. A fővárosi nettó fizetés mindent visz (országosan is): 222 ezer forint a havi átlagkereset.

Negyedévente ezer és 5 ezer forint közötti a Vas megyei nettó átlagfizetés emelkedése a 2015-ös év eleje óta. Mintegy 139 ezer forint volt a 2015 márciusi, vagyis első negyedéves átlag, azóta kúszott fel 16 ezer forintot.

Ehhez képest változatos a szomszédos Győr-Moson-Sopron mutatója. Például ott már 2013 végén annyit vittek haza, mint Vas megyében most. Aztán a tavalyi év elejéig 159 ezer forintig emelkedett a nettó. Volt tavaly visszaesés is negyed-éves szinten: 168-ról 166 ezerre az év közepén. Az idei első negyedévben már 169 ezer volt a fizetés Győr-Moson-Sopron megyében, ez ugrott meg 180 ezerre az első félév, vagyis június hónap végére.

Zalában 122 ezerről indult a tavalyi első negyedév végén, majd 2-4 ezer forintonként jutott el a mostani 133 ezer forintig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!