Hírek

2016.08.04. 07:30

Hinta, palinta! - Szombathelyi játszótérmustra

Szép lassan, de eltűnnek az agyonfirkált, fémjátékokkal teli játszóterek Szombathelyen. A javulás évek óta megfigyelhető, azonban a veszélyesnek titulált helyek sem tűntek el teljesen.

Rákos Bianka

Régen a mászókák sokszor élesek és kopottak voltak, de az sem ment ritkaságszámba, ha egy hinta leszakadt használat közben. Horzsolás a térden, rosszabb esetben csonttörés – együtt jártak a gyerekkorral. Valljuk be, a modernizálásra már akkoriban szükség lett volna.

A szombathelyi víztorony melletti játszótéren mintha megállt volna az idő. Ütött-kopott libikóka, néhány régi típusú hinta várja a gyerekeket. A felújításra szoruló játékok azonban a kétgyermekes Tóth Zsuzsannából nosztalgikus érzést váltottak ki, amikor körülnézett a parkban.

Fotó: Unger Tamás

– Tipikus retró játszótér, szerintem legalább húsz éve nem javítottak rajta semmit. Nincsen kerítés, gumi- vagy tőzegszőnyeg, így ha netán leesnek a lányok a mászókáról, könnyen beüthetik a fejüket.  Az ilyen helyeken fokozottan figyelni kell a lurkókra - mondta Zsuzsanna, aki azonban nemcsak negatívumokat tudott felsorolni - Nagyon jó, hogy zöld területen van a tér, távol a forgalomtól. – fogalmazta meg, majd hozzátette, nem érti, hogy miért feledkeztek meg a felújításról, hiszen a szomszédos KRESZ park biztonságos, és megfelel az EU-s szabályoknak..

Magyarországon még 2004-ben kezdték el felülvizsgálni, majd felújítani a játszótereket, hogy azok biztonságosak legyenek, és készségfejlesztő játékokkal is lehessen játszani. Hiába a nosztalgikus hangulat és a nagy tér, Tóth Zsuzsannának a biztonság a legfontosabb. A családanya előnyben részesíti az új parkokat, és mint tőle megtudtuk, a Pázmány Péter körúton egy meglepően modern játszótér üzemel.


- Szeretem ezt a játszótereket, hiszen itt mi, szülők is nyugodtan elbeszélgethetünk, a gyerekek pedig kisebb eséllyel sérülnek meg. A talaj puha, kavicsos, van gumiszőnyeg és az illesztésekkel is minden rendben. Éles a kontraszt e között és a víztoronynál álló játszótér között – mondta el véleményét az anyuka. A Pázmány Péter körúti játszótér körbe van kerítve, így a gyermekeket nehezen lehetne szem elől téveszteni, és a hajléktalanok, vandálok sem tudnak bejönni. Utóbbit azzal is igyekeznek megakadályozni, hogy az egész helyet bezárják éjszakára, ráadásul egy őr is folyamatosan figyel a gyerekek testi épségére.

- Nagyon ébernek kell lenni, hiszen sok a nagyon kicsi, két- hároméves gyerek. Jelenleg hárman felügyelünk itt, folyamatosan váltva egymást - mondta Németh Gyula játszótéri felügyelő, aki ott tartózkodásunk alatt nem egyszer szólt rá néhány csintalan apróságra, akik túl gyorsan pörgették a körhintát. Lehet a parkban csúszni, mászni, lógni, pörögni, futkosni, mindezt biztonságban, aminek a szülők különösen örülnek.


A Pázmány körúti játszótér nagyon népszerű. A közelben, a Joskar-Ola lakótelepen egyébként hamarosan négy hasonló közterületi játszóteret is átadnak majd - a szülők és a gyerekek legnagyobb örömére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!