Hírek

2016.08.20. 10:14

"Hol végvár, hol híd vagyunk” – Augusztus 20. Vasváron

Vasvár – A több mint ezeréves magyar államiságra és Szent István királyra emlékezett pénteken a Hegyhát központja. A Nagy Gáspár Kulturális Központban rendezték meg az új kenyér ünnepét és adták át a városi kitüntetéseket, majd levetítették a Szarvassá változott fiú című filmet.

Pogács Mónika

TÖRTÉNELMI TABLÓ

– Minden nemzetnek van olyan ünnepe, melynek összetartó ereje megkérdőjelezhetetlen. A miénk a Szent Istvánra emlékező. Olyan életmű az övé, mely méltán vívja ki a mai kor elismerését. Döntései a magyarság sorsát évszázadokra meghatározták – kezdte beszédét a Tóth Balázs polgármester. A szónok történelmi ívet rajzolt István koráról. Vasvári aktualitásként azt is megemlítette: a vármegye rendszer bevezetése során a király Vasvárt ispánsági központtá, megyeszékhellyé emelte. Ezzel kiemelkedő státuszt biztosított a város számára egykor.

Fotó: Pogács Mónika, Vincze Kornél

– Ne csak úgy gondoljunk Istvánra, mint egy homályba vesző, történelmi személyiségre, hanem olyan emberre, akinek van mondandója a mai kor számára – fűzte tovább gondolatait Tóth Balázs.

JELENKORI ÜZENET

A polgármester aktuálpolitikai kérdésekről is beszélt: – Nekünk, kései utódoknak az a rendeltetésünk, hogy megvédelmezzük mindazt, amit szentistváni örökségnek nevezünk – mondta a vasvári városvezető majd folytatta: – Alázattal kell dolgoznunk közösségünkért, küzdenünk kell a magyarságunkért, a keresztény Európáért. Helyzetünk ezer év óta nem változott kelet és nyugat határán. Hol végvár, hol híd vagyunk. Napjainkban újra a végvár szerep jut nekünk. A szónok végül a nyugodtabb, rendezettebb jövőbe vetett hit reményéről beszélt, majd egy István királyról szóló Nagy Gáspár versidézettel fejezte be köszöntőjét.

KÖZALAPÍTVÁNYI DÍJÁTADÓ

Az ünnepi beszéd után a Hegyhát Vidéke Vagyonvédelmi Közalapítvány díjátadóját tartották. A szervezet 2013-ban alapította a "Hegyhát vidék rendjéért" díjat. Ezt minden évben azok kaphatják, akik a közrend, a közbiztonság, a tűzoltás vagy a katasztrófavédelem terén kiemelkedőt tettek a térségért.

Egy szervezetnek és egy személynek ítélheti oda a kuratórium évente az elismerést. Idén az alapítvány a Vasvári Rendőrkapitányságnak adományozta a díjat. A méltatás szerint az eredményes munka, a személy-, és vagyonvédelem terén elért kiemelkedő tevékenység okán kapta a kapitányság a kitüntetést. A statisztikák azt mutatják: évek óta csökken a térségben a bűncselekmények száma, a nyomozati eredményesség pedig növekszik.

Az alapítvány képviseletében Szilvágyi Tibor adta át a díjjal járó oklevelet a vasvári kapitányságot képviselő Bazsó Ernő rendőr alezredesnek, Rendészeti Osztályvezetőnek.

A közalapítvány egyéni díjazottja idén Gérnyi Attila volt. A címzetes törzszászlós 2008 óta dolgozik a vasvári rendőrkapitányság kötelékében. Jelenleg járőr parancsnok. A méltatás szerint elhivatottsága, szakértelme, a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében tanúsított konstruktív, aktív hozzáállása miatt érdemelte ki a közalapítvány elismerését.

HAZAÉRKEZNI VASVÁRRA

Az ünnepség a Juhász Ferenc költeménye alapján készült "Szarvassá változott fiú" című film vetítésével folytatódott. – A könnyed kikapcsolódásra, szórakozásra vágyók nem kapnak ma ettől a filmtől élményt – figyelmeztetett a vetítés előtt Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója, utalva arra, hogy itt művészfilm készült, a szó szoros értelmében.

– Nem kell mindent egyszerre megérteni – vette át a szót Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója, egyben a film rendezője. Az alkotó a vetítést felvezető gondolatai előtt fontosnak tartotta hangsúlyozni Vasvárhoz fűződő szoros kapcsolatát.

– Elsősorban azért vagyok itt, mert Vasvárra hazajövök. Voltak már itthon is, külföldön is vetítések, ahova nem tudtam odaérni. De Vasvárra muszáj jönni –mondta a rendező.

Mondatait vastapssal hálálta meg a közönség. Vidnyánszky Attila és beregszászi társulata a 90-es években volt rendszeresen Vasvár vendége. Több előadást is a városban készítettek el. A "Szarvassá változott fiú" egy változata is Vasváron készült egykor. A vetítést közönségtalálkozó követte, ahol a rendező a film készítésének kulisszatitkairól beszélt az érdeklődőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!