Hírek

2016.08.26. 16:23

Ön is megtanulhat ugyanolyan jól lőni, mint Kassai Lajos

Kassai Lajos nem tud hibázni. Katona Attila elárulta a titkot, hogyan lehetünk mi magunk is olyan sikeres íjászok, mint Kassai.

Budai Dávid

Aki nem hallott Kassai Lajosról, az az íjászatról sem hallott, márpedig egy olyan nemzetnek, amelynek ősei lóhátról nyilaztak hátrafelé, nem valószínű hogy van ilyen tagja. Szombathelyen legalábbis biztosan nem, hiszen a nyilak királya minden évben ellátogat Savariába, hogy megmutassa, mi fán terem a nyílvessző használata. Ahogyan Katona Attila történész és egyben a témapark állandó moderátora fogalmazott: A mester kizárólag azért téveszt egyet-egyet, mert ő megkérte rá. Minderre azért van szükség, hogy a nézők érzékeljék, nem olyan egyszerű beletalálni úgy a célba, hogy egy kantár nélküli ló nyargal alattunk, amit így - jobb híján - a lábunkkal kell irányítani. Igaz, a kezünkkel nem is tudnánk, hiszen azzal lőni kell. Sokszor mozgó célpontra.

Kassai persze nem fogadta meg a tanácsot, és nem hibázott, így egy pillanatra valóban meg is fordult a fejünkben, hogy simán utána tudnánk csinálni. Katona Attila mintha meghallotta volna gondolatunkat, mert így köszönt el a telt házas lelátótól a produkció végén: Mi magunk is lehetünk hasonlóan sikeresek, mindössze napi nyolc órát kell gyakorolni harminc éven keresztül, és ha mindehhez még egy kis tehetség is társul, máris Kassai Lajos nyomdokaiban járunk.

-  Azt is mondhatom, hogy együgyü vagyok, hiszen születésemtől fogva csak egy ügy hatja át egész életemet, a lovasíjászat - mondta a Vas Népének adott interjújában Kassai Lajos - ahogy környékén mondják - Kaposmérő ura. A neves lovasíjász többszöri kiadást megért könyvét hozta a Karneválra, mint mondta, Szombathely szíve egyik csücske, melyet mi sem bizonyít jobban mint az, hogy a tervezett létszám kétszeresével jöttek a vasi székhelyre. Interjújában elmondta: egy hely van életében, ahova szeretne eljutni, ez pedig a Zselicben fekvő, kaposmérői birtok, ahol a legjobban érzi magát. Szombathelyre hozott könyvét már kínai nyelvre is lefordították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!