Hírek

2016.08.30. 10:04

Rejtélyes osztrák közúti büntetés: csalók vagy rendőrök küldhették a levelet?

Egy olvasónkat megbüntették 45 euróra gyorshajtásért, ám a levélben, amit kapott, se fotó, se csekk nem szerepelt, éppen ezért nem hajlandó fizetni. Utánajártunk, mi történhetett.

Budai Dávid

Egy olvasónk két héttel ezelőtt küldött egy sms-t szerkesztőségünkbe, amelyben arra hívta fel a figyelmünket, hogy ha gyorshajtásról küldenek az osztrákok levelet, egy gyanúsan nagy összeggel, akkor azt be ne fizessük, amíg nem mellékelnek hozzá egyértelmű fotót és szabályos csekket. Természetesen megkerestük olvasónkat és utánajártunk a történteknek.

Az oberwarti rendőrség által küldött levélben 112 kilométer/órás gyorshajtás – 12 kilométer/órás sebességtúllépés – és 45 eurós büntetési tétel szerepelt – tudtuk meg olvasónktól. Akiről kiderült, valóban közlekedett Ausztriában a megadott időpontban és útszakaszon, ám ahogyan fogalmazott, majdnem lehetetlen, hogy átlépte a sebességhatárt, a 45 eurós bírság pedig különben is indokolatlanul magas, arról nem beszélve, hogy csekk helyett csupán egy számlaszám volt megadva.

Mint kiderült, olvasónk osztrák férje is értetlenül áll az eset előtt, mert ilyet még ő sem látott. Őt egyébként egy tíz kilométer/órás sebességtúllépésért már megbüntették két évvel ezelőtt, ám neki helyszíni bírságként mindössze tíz eurót kellett fizetni. Felháborodott olvasónk szerint akárkinek küldhetnek egy ilyen levelet, ami az égvilágon semmit sem bizonyít. Mint elmondta, harminc éve van jogosítványa, de még egyszer sem büntették meg gyorshajtásért. Most Eisenstadtban keresi az igazát, ahol telefonon azt közölték vele, hogy állítólag van egy hátulról készített fotó a gyorshajtó autóról, hivatalos válasz azonban egyelőre nem érkezett. Mivel olvasónk szerint a hátulról készített fotó semmit nem bizonyít, addig nem hajlandó fizetni, amíg hitelt érdemlő bizonyítékkal nem állnak elő az osztrák rendőrök – hozzátette, amint ez megtörténik, természetesen minden további nélkül be fogja fizetni a büntetést. A gyorshajtási eset egyébként még a hónap elején történt, a büntetés befizetésének határideje pedig augusztus 18-án járt le. Olvasónk két ismerőséről tudja, éppen úgy jártak, mint ő, fotó nincs, csak egy pimaszul magas összeg.

Utánajártunk és kiderült, valóban előfordult olyan eset 2015-ben, hogy csalók írtak levelet az osztrák rendőrség nevében és gyorshajtási bírság befizetésére felszólító leveleket küldtek magyar címzetteknek. Az így elküldött levelek szinte megszólalásig hasonlítottak egy valódi, rendőrök által kiküldött levélhez, és általában a név, lakcím, rendszám is stimmelt, ám a levélben közölt elérhetőségek, mint a hatóság telefonszáma, webcíme, e-mail címe valótlan volt. Egy esetben úgy kapott vaskos levelet egy magyar család, hogy még a határ közelében sem jártak. Az ijesztő persze az, hogy valaki hozzájutott a személyes adataikhoz, hiszen pontosan tudták a címüket, nevüket és gépkocsijuk adatait.

Ezzel együtt, nem vagyunk biztosak abban, hogy csalásról van szó. Egyrészt olvasónk valóban akkor és ott járt, mint amire a levél hivatkozik, másrészt úgy tudjuk, olvasónk esete valóban nem egyedi, ám nem is csalók műve. Az utóbbi időben ugyanis egyre több magyar autós kap pecsét és aláírás nélküli, furcsának tűnő fizetési felszólítást Ausztriából. A levélhez se fényképet, se más bizonyítékot nem mellékelnek, csupán egy számlaszámot ahová a büntetést fizethetik, mégis tényként közlik, hogy a címzett szabálysértést követett el. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász, még januárban nyilatkozta egy hírműsorban, hogy az értesítést az osztrák hatóságok kicsit úgy kezelik, mint Magyarországon a villanyszámlát. Nem határozat formájában, nem tértivevényes küldeményként küldik ki a fizetési felszólításokat, hanem aláírás és pecsét nélkül, így – hívja fel a figyelmet a szakember – mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy az a szabálysértési hatóság állította-e ki, amelyik erre jogosult.

Mi csak azt tudjuk tanácsolni, ha valóban az arra jogosult hatóság állította ki a levelet, akkor sajnos nincs más megoldás, ki kell fizetni a bírságot. Ausztria és Magyarország között megállapodás van, hogy a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához segítséget nyújtanak egymásnak, igaz ez a szabály a hetven eurónál magasabb bírságok esetében érvényes, ám a késedelmi pótlékokkal hamar összejön ez az összeg, ráadásul az osztrák rendőrök júniustól az interneten keresztül hozzáférnek a magyar gépjármű-nyilvántartáshoz, és lekérhetik az üzembentartó adatait is. Ha valaki nem fizet, egy későbbi osztrák közúti-ellenőrzés alkalmával látni fogja a rendőr, hogy van függőben lévő büntetés, és azonnali befizetésre kötelezheti az autóst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!