Hírek

2016.08.17. 15:10

Ritka a Ramóna és a Simon - Mi alapján döntenek a szülők a gyerek nevéről?

Évek óta ugyanazok a fiú és lány utónevek állnak a névadási statisztikák élén. De milyen szempontok alapján döntenek a szülők csemetéjük nevéről?

Tóth Kata

Munkavállalóként nettóbér-kalkulátor, all inclusive nyaralásról hazatérve  ideálistestsúly-kalkulátor, gyerekvállalás előtt peteérési kalkulátor segítségét még csak-csak igénybe vesszük, de egy új családtag érkezése előtt begépelnék-e vezetéknevüket egy utónév-kalkulátorba, hogy megtudják, milyen keresztnév passzol hozzá? Mondjuk annyi engedménnyel, hogy a keresztnév első betűjét megválaszthatják. Ugye nem? Vagy ha igen, csak játékból.

Ezt igazolják a tavalyi évre vonatkozó utónév-statiszták is, amik – összevetve a korábbi évekkel – azt mutatják, hogy kevesen tértek el a közízléstől: az újszülöttek közül a legtöbben Benceként és Mátéként, Hannaként és Annaként kezdték életüket. A Jázmin 2010-ben még a dobogó legfelső fokán állt, megelőzve az előbb említett két női utónevet, mostanra bronzérmes az elsőként adott keresztnevek „versenyében”.

fotó: Ecsedy Gabriella

A fiúknál a kétezres évek elejéig kell visszamennünk, hogy a Dávid és Dániel nevekre bukkanjunk a dobogósok között. Onnantól  a Bencék és a Máték a Leventékkel együtt alkotják a nyerő hármast. Évek óta kevés Bertalan, Simon és Donát találkozik a játszótéren névrokonával, ahogy a Ziták, a Ramónák és az Adriennek is úgy érezhetik, különleges nevek viselői.

Választunk a trendek, a szimpátia alapján (Anna, Lili, Dóra, Csenge), a családi névadási hagyományokat követve – a szülők, nagyszülők keresztnevét adva (István, Pál, József); a későbbi boldogulást szem előtt tartva nemzetközi nevet (Viktória, Júlia, Márk), vallásosként bibliai nevet (Dávid, Judit, Mátyás), magyar eredetű nevet (Bercel, Botond, Bulcsú), hangzás alapján és divatból – sztárok, sorozatszereplők, celebgyerekek neveit (Szofi, Natasa, Zselyke, Benett). Vannak, akik a névválasztást a baba születésének napjára halasztják.

Gond abból adódhat, ha  szülők nem tudnak dűlőre jutni a döntésben, vagy ha hosszas kutatás után sem nyeri el tetszésüket egy név se maradéktalanul. Nem szabad nevetségessé tennünk gyermekünket a választott névvel, mert élete végéig viselheti ennek keresztjét. Valamit elrontottunk akkor is, ha már hat-hétévesen arra a napra készül a csemete, amikor nevet változtathat.

Egy se nem túl hétköznapi, se nem túl ritka keresztnév jelentheti a megoldást, ami a vezetéknévvel együtt is jól hangzik, és nem teszi céltáblává a gyereket, amikor először közösségbe kerül.

fotó: Ecsedy Gabriella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!