Hírek

2016.09.22. 13:08

Az ipszilon elágazás miatt aggódnak a nagykölkediek – miért várják meg a tragédiát?

Nagykölked - Büszkék a nagykölkediek a falujukra. Örömmel látják, ha az átutazók megállnak, csodálják a templomot, a hozzá szelíden emelkedő főutcát, a barátságos buszvárót.

Tersztyánszky Krisztina

Ha a falu közepén levő ipszilon útelágazás gondja is megoldódna, talán nem is bánkódnának amiatt, hogy „forráshiányos" önkormányzatnak számítanak.

Francsics Zoltán polgármesterrel és Domján Jánosnéval, a Nagykölkedért Egyesület elnökével a kultúrházban kezdjük a beszélgetést. Nagy öröm hallani, hogy sem a 167 lelkes faluban, sem a képviselő-testületben nincs széthúzás. Jönnek fiatalok is, települnek ide Pestről, Miskolcról, vonzó a határközelség. Persze, itt is voltak szebb idők. 1930-ban a falunak 450 lakosa volt, amihez még tartozott egy 150 fős major. A nyolcvanas években iskolaközpontként működött a falu, több épületben folyt a tanítás, még a szertárban is voltak alsós osztályok. 1974-ben az utolsó alsós is elment, ma minden gyerek oda jár iskolába, ami a szülőknek leginkább útba esik: Körmendre, Egyházasrádócra, Jákra, Szentpéterfára. A lakosságszámhoz viszonyítva nem kevés a gyerek: Nagykölked tartja azt az érdekes rekordot, hogy a legifjabb és a legöregebb falu is egyben. 14 év alatti a falu egyharmada, és sok az idős is. A „legvékonyabb" a középkorosztály.

Nagykölkednek két nagy múltú épület a büszkesége. Az egyik a háromhajós, székesegyház jellegű Szent Miklós-templom. A Jáki apáti birtokon itt már 1314-ben állt kápolna, ám ez idővel már nem volt elég nagy a lakosságszámhoz. A ma látható épület az 1800-as évek végén épült fel Eszterházy Pál fővédnökségével. Letagadhatatlanul az Árpád-kori Jáki apátsági templom stílusát idézi, bár csak egy tornya van, mert a másikat nem engedélyezték, nehogy túlragyogja a szomszéd faluban levő műemléket. - Ha nyernék a lottón, megépíttetném a másik tornyot is – mondja nem titkolt büszkeséggel a falu első embere, hangsúlyozva azt is: gondoskodtak a méltó kivilágításról, így a falu fölé magasodó templom a sötétben fáklyaként vonzza a szemet. Jelenleg épp felújítás alatt áll, Horváth Csaba és Páll Szilveszter egyházközségi vezetők agilitásának köszönhetően, pályázati pénzből és a püspöki hivatal segítségével. A tetőszerkezet már megújult, az aljzatot is szigetelték, hogy a felázott falak ne vizesedjenek tovább. Embermagasságban leverték a vakolatot, most a falak kiszáradására várnak. Utána jöhet a belső vakolás és a festés.

A falu másik büszkesége a műemlék jellegű Hetyey-kúria, amely ma a közösségi létesítményeknek ad helyet. Egykori tulajdonosainak személyében Nagykölked 1848-ban két országgyűlési képviselőt is adott a hazának: Hetyey Istvánt és testvérét, Vincét, aki 29 évesen meghalt a forradalom alatt. A négyszáz négyzetméteres kúria hivatalnak, klubkönyvtárnak, konditeremnek ad helyet, és itt öltözik a helyi focicsapat is. Az épület tavaly pályázati pénzből 15 centis hőszigetelést és új nyílászárókat kapott. Sajnos azonban a tető beázik: cserére lenne szükség, de még nem akadt támogatási lehetőség, amiért folyamodni tudtak volna. A kúriát körülvevő jó egyhektáros park rengeteg közösségi programnak ad helyet. Itt van a falunap, a gyereknap, itt tartják meg a nemzeti ünnepeket a tavaly augusztusban alakult egyesület hathatós közreműködésével.

A közlekedés jó: Nagykölked a Szombathely-Ják-Körmend útvonal mellett fekszik. Ám ami egyrészről jó, másfelől a falu legnagyobb problémáját is okozza. A község közepén ágazik le ugyanis az út Rádóckölked felé. Sokan átdöngetnek úgy a falun, hogy fogalmuk sincs, melyik útnak van elsőbbsége. Mások meg épp megállnak a kereszteződés közepén tanácstalanságukban. A bajt csak fokozza, hogy mióta 2005-ben a csatornát építették, különösen rossz állapotban van az úttest. A lejtése sem jó, a felülete ki van fényesedve, csúszós. Évente nyolc-tíz kocsi biztos az árokban landol, az önkormányzat technikai dolgozója húzogatja ki őket.

- Reggelente és a munkaidő végeztével négy-ötszáz autó száguld át a falunkon – magyarázza Francsics Zoltán. - Szombathelyre, Körmendre, Szentgotthárdra sietve sokan erre rövidítenek. Mi vagyunk a menekülési útvonal akkor is, ha a 86-os baleset miatt bedugul. A busszal utazó gyerekeket kísérjük, sokan pedig direkt kint hagyják az autójukat az úton, hogy lassítsák a forgalmat. Nagy szükség lenne rá, hogy a főútvonal kanyarodási irányára felhívják a figyelmet, felmarják a csúszós burkolatot. Többször jeleztük már a problémát a közlekedésfelügyeletnek, de mindig azt a választ kapjuk, hogy a hely nem balesetveszélyes. Nem értjük, miért kell megvárni az intézkedéssel, hogy tragédia történjen?

Állítólag az útvonalra Felsőberkifalutól a szentpéterfai elágazásig tizenhárom éve megvan az építési engedély. Pénz hiányában azonban eddig elmaradt a kivitelezés.

Inkább csak esztétikailag okoz problémát a gumiüzem, amelynek hatalmas gumiabroncs kupacai a falu alsó végén rontják a képet. Igaz, az üzem fizet iparűzési adót, de jobb lenne, ha a feldolgozás teljes kapacitással, hatékonyabban működhetne. Tervezték ugyan a megújulást, de a fejlesztésre vonatkozó terveket eddig nem sikerült megvalósítani. Jó lehetőség rejlett volna a határőr őrs hasznosításában. Lehetett volna itt tábor vagy akár ipari üzem is. De nem lett, mert az ingatlant annak idején eladták egy családnak. Most ők laknak benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!