Hírek

2016.09.15. 09:06

Bekerült Szent Márton Szombathely címerébe – Egyhangú döntés volt, de a nyilvánosságot többen hiányolták

Szombathely – 19 egyhangú igen szavazattal elfogadták az új önkormányzati jelképek megalkotásáról szóló javaslatot csütörtök délelőtt a szombathelyi közgyűlésen. Több módosító javaslat is volt, elutasították azokat.

Bakos Ágnes

– A 2016-os év történelmi időpont, amikor Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünnepeljük. A jelképek között is szeretnék megörökíteni – kezdte dr. Puskás Tivadar polgármester. Sorolta: Kamper László grafikusművész készítette a tervet Csáky Imre címertörténész közreműködésével. Részt vett a munkában Balogh Péter, a Rumi Rajki Műpártoló Kör elnöke, Melega Miklós a vasi levéltár igazgatója, valamint Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke, Tóth Csaba képzőművész, Feiszt György történész, Marosfalvy Antal képzőművész.

Fotó: Szendi Péter

Dr. Czeglédy Csaba képviselő hozzászólásában azt mondta: köszöni, hogy nem nyúlnak a címerhez. Támogatja az ÉLJEN SZOMBATHELY!-MSZP-DK-EGYÜTT frakció, de sajnálja, hogy a tervezés folyamatába nem vonták be őket. A polgármester kiemelte: éppen ezért sorolta a sok szakértőt, hiszen ők értenek hozzá. Czeglédy kiemelte: – Ne hagyják, hogy „új címerként" emlegessék, mert nem az, nem nyúlnak a történelmi címerhez.

Balassa Péter képviselő hozzászólásában azt mondta, el tudja fogadni a változtatási kezdeményezést, de szerinte közbeszéddé kellett volna tenni Szent Márton beemelését a címerbe. A képviselők szakértőket is be tudtak volna vonni és a lakosságot is meg kellett, lehetett volna keresni, akár ötletpályázat formájában.

Fotó: szombathely.hu

Ne legyen „kötelező" a zászló használata, kihelyezése, ezt javasolta Balassa – a javaslatot elutasították, nem került ki a rendelet szövegéből.

Azt is javasolta, hogy a zászlóból kapjon egyet a franciaországi Tour városa – ezt a módosítást is elutasították a képviselők.

Fotó: Szendi Péter

– A városlakók véleményét ki kellett volna kérni, hiába szigorú szakmai szempontok alapján változott a jelkép – mondta el dr. Nemény András képviselő. Mindenkiben él valamilyen Szent Márton jelkép, és nem biztos, hogy az, amelyik címertartó alakként bekerül a városcímer mellé – mondta.

Dr. Ipkovich György képviselő nem ért egyet a „címer macerálásával". Azt javasolta: legyen a polgármester hatásköre saját jelkép alkotása, de ne nyúljanak a város jelképrendszeréhez. Elutasították a javaslatát.

Módosítás tehát nem történt, az eredeti előterjesztés szerint elfogadták a jelképalkotást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!