Hírek

2016.09.10. 09:50

Hogyan alakultak a vasi mezőgazdaság eredményei idén?

A helyi mezőgazdasági termelés, például a búzatermesztés növelése szerepet játszhat-e a globális problémák, köztük a szegénység és az éhezés elleni küzdelemben?

Pogács Mónika

Dr. Pusztavámi Márton agrármérnök meggyőződése szerint igen. Ezért használ ki szinte minden alkalmat, hogy erre biztassa a termelőket. Azokat, akik ezt komolyan véve a szakmaiságnak vetnek alá mindent, példaként állítja a többiek elé.

Előbbire egy vépi, június végi aratási ünnepség, utóbbira a majd szeptember 21-én Vasszécsenyben megrendezendő búzatermelési verseny eredményhirdetése szolgál ékes bizonyítékul. A neves szakemberrel, a Magyar Agrárkamara Vas megyei igazgatóságának elnökével beszélgettünk agráriumról, vasi eredményekről, feladatokról. Nem kis hangsúlyt kapott a szakma felelőssége a szegénység, a gyermekéhezés elleni küzdelemben.

Az agrármérnök hiszi: a tudás alapú, az adott lehetőségekből a legeslegjobbat kihozni akaró szemléletmód a helyes út - a mezőgazdaságban is.

Nem mellesleg a szakember szociálisan is érzékeny. Sok minden generálta ezt. Például egy kislány nyilatkozata, akit az egyik tematikus tévécsatorna karácsony előtti műsorában látott néhány éve. Egy láthatóan szegénységben élő családnál készült a felvétel. A riporter a kérdéssel, hogy milyen ajándéknak örülne a legjobban, a család hét éves kislányához fordult, aki egy kiscicát szeretett volna karácsonyra. Dr. Pusztavámi Márton itt figyelt fel igazán a beszélgetésre. Meghatotta a kislány egyszerű kívánsága. Csillogó játék helyett egy kis állat, amiről gondoskodhat. A riporter azonban tovább kérdezett arról, mit szeretne enni az ünnepen.

Dr. Pusztavámi Márton szerint a megyei gazdák még korántsem használták ki lehetőségeiket, termelhetnének sokkal nagyobb területen Fotó: Pogács Mónika

- Tejbekenyeret - volt a kislány válasza.

A vasi kamarai elnök szerint, amikor egy hétéves gyermeknek a legnagyobb kulináris élménye a tejbe áztatott kenyér, ott segíteni kell, megsokszorozva a termelést.

A szívszorító történet egyfajta felütése volt a beszélgetésünknek, amelyben a mezőgazdasági termelés lehetséges növeléséről, az idei hozamokról beszélgettünk.

- A kalászosokat learattuk. A kukorica, a szója lábon, a cukorrépa földben - adott rövid helyzetképet az agrármérnök.

A szakember elmondta: a búzatermés mennyisége idén nagyon jó volt. A minőségről árnyaltabb a kép a júniusi jégeső és az azt követő csapadékos időjárás miatt. A gazdák idén késve tudtak emiatt aratni.

- 5,6 tonna termett hektáronként átlagban búzából. Az utóbbi évek legkiemelkedőbb termésátlagát értük el ezzel - számolt be a vasi eredményekről a szakember.

Az agrármérnök azt is elmondta: a 2016-os időjárás rendkívüli módon kedvezett a 40 hektáron elvetett kukoricának. Emiatt nagy reményeket fűz ehhez a növényhez, hiszen az utóbbi évek legjobb termését várják ebben is.

Az agrárszakember a legutóbbi, vépi aratási ünnepségen a gazdákat arra kérte, hogy a területükön nagyobb mennyiséget termeljenek, hiszen a lehetőség adott.

- Óriási tartalékok vannak még az elérhető eredményekben. A búzatermelési verseny is azt bizonyítja, hogy akár 10 tonna feletti terméshozam is elérhető hektáronként a földeken. A gazdákon is múlik, milyen eredményt érnek el - magyarázta a kamarai elnök.

Az Agárkamara a termelési eredmények növelése érdekében a gazdáknak szolgáltatásokkal segít.

- Cél, hogy egy hektárról 50 ember helyett száz számára tudjunk élelmiszert termelni - mondta meggyőződéssel a szakember, majd hozzátette: - A föld tulajdonlása komoly felelősség, kötelezettség is egyben. Mi vagyunk azok, akiknek meg kell termelnünk az emberek számára az élelmet. Kutya kötelességünk a legmagasabb színvonalon tenni ezt, míg ennyien éheznek itthon és a világban.

Így mérik a búza minőségét

Sokszor halljuk a hírekben, hogy jó vagy rossz minőségű az éppen adott évben learatott búzatermés. Ha a búza minősége kerül szóba, sokunk nem tudja, mit is jelent ez pontosan.- A piac elsősorban a proteintartalmon méri az áru minőségét. A fehérje tartalom dönti el, hogy valami étkezési vagy takarmánybúza-e. Idén sok takarmánybúza lett az eső miatt az étkezési hátrányára. A csapadéknak ugyanis az a tulajdonsága, hogy kimossa a fehérjét a lábon álló gabonából - avatott be a részletekbe dr. Pusztavámi Márton. vasi elnököt, relatívnak ítéli a jelenlegi helyzetet. A nyugat-európai gazdatársakhoz képest lemaradásunk van. Magunkhoz képest nőtt a gépesítettség. Normál helyzetben, extrém körülményeken kívül van elegendő gépi kapacitás az aratáshoz Vasban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!