Hírek

2016.09.22. 16:55

Paradicsom? Vagy ez a kutyapokol? - Vádak, érvek, elvárások, és amit láttunk a gencsapáti kutyatelepen

Gencsapáti - Terjedelmes Facebook bejegyzésekben szörnyülködnek állatvédők, kutyabarátok azon, mi folyik a gencsapáti Kutyaparadicsomban. Utánajártunk a helyszínen a körülményeknek, megkérdeztük a tulajdonost, egy segítőt és az illetékes hatósági állatorvost is. Kutya nehéz az ügy.

Bakos Ágnes

Víz nem volt egyikük táljában sem. Nyers húst ad nekik, amiket a legyek lepnek el. Teteje nem sok kennelnek van. A kutyák amúgy szerintem bolhásak. Állítólag kutyaviadalokat is szervez a menhelyes kutyákkal.

Ezek és ezekhez hasonló bejegyzések, vádak terjednek a Facebookon. Állatvédők, kutyabarátok, állatmentők osztják meg és kommentálják a hosszú beszámolókat a gencsapáti Kutyaparadicsomról. A telep vezetője, tulajdonosa Ferenczi Endre azt mondta, ő is látta a bejegyzéseket. A vádakról és a bizonyítékként feltett fotókról megvan a véleménye. Például olyan képet is viszont látott, amely áldatlan állapotokat mutatott - pedig az éppen akkor készült, amikor átalakítás, kennel-építés folyt a telepen. Tényleg nem ideális állapot, de ezt is el kell végezni.

Azt is elmondta Ferenczi Endre, hogy évek óta rendszeresek a betörések a telepre. A macskáit ellopták, és rengeteg a rongálás. Drasztikus eset is volt: bemásztak és hét kutyát kiengedtek. Az agresszívebb ebek halálra martak két másikat. A sok betörés miatt az egész északi oldalt újraépítették - kicserélték a palatetőt, azt nemrég kapták adományként. Most a nyugati oldal készült el, csütörtökön éppen az utolsó kutyaházat állították össze. Víz volt a kutyák előtt. - Minden nap friss kaját hozunk, szerződésben állunk nagyáruházakkal - mutatta az átvételi elismervényeket Ferenczi Endre, reagálva a vádakra, felvetésekre.

Ferenczi Endre a legutóbbi örökbeadási papírokat mutatta: csütörtök reggeli volt rajta a dátum Fotó: Unger Tamás

- Ennyi kutyával rengeteg munka van. Az nem segítség, ha valaki sétáltatni és simogatni jön. Az a segítség, amit a Kriszta is csinált, hogy jött és bolhátlanította a kutyákat, szerzett építőanyagot - mondta a telep vezetője. Kiemelte még a szombathelyi Herman Ottó iskola diákjait, akik közösségi munka keretében segítettek nagyon sokat. Az említett Kriszta pedig dr. Szandi Tamásné. - Két hónapja jöttem először. Itt megyek el dolgozni, bejöttem és megkérdeztem, mit segíthetek - számolt be a kutyabarát.

Azt mondta, neki is van három kutyája és hat macskája, és Gencsapátiból is visz három kutyát. Már kiválasztotta a három ebet, akiknek ő lesz a gazdája. Kriszta szerint, biztosan megtesznek mindent, ami tőlük telik, látszik, hogy igyekeznek rendben tartani a kenneleket.

- Nehéz dolog ez, szükséges rossz, hogy egyáltalán vannak ilyen telepek. Az biztos, hogy az emberek hibája, nem a kutyáké - mondta a kutyabarát.

Ő csak az állatokat tartja szem előtt. Csütörtökön is körbejárt egy nagy zacskó jutalomfalattal, minden ebnek jutott. Közben Endre három munkatársa takarította éppen a kutyák helyét. - Tudomásul kell venni, hogy ezek nem luxushotelek - így fogalmazott dr. Küttel István, a Szombathelyi Járási Hivatal hatósági állatorvosa. Ő az illetékes a telepnél, ezért kérdeztük őt is. - Sem állatkínzás, sem éheztetés nincs. És ami a lényeg, hogy dokumentálnak mindent, az előírt nyilvántartásokat vezetik - szögezte le a hatósági állatorvos. - Az állatok elhelyezésénél szem előtt kell tartani, hogy ez átmeneti állapot. Megvan a férőhely, a fedettség, az ivóvízszükséglet, az élelem biztosított - sorolta a gencsapáti tapasztalatait.

- Én három olyan kutyáról tudok, amelyeket az én kérésemre fogadott be, halálra voltak ítélve, mindent elkövet, hogy jó gazdához kerüljenek - mondta dr. Küttel István. Azt látja, hogy Ferenczi Endre megfelelő felelősséggel végzi a munkáját, de senki ne felejtse el, hogy Magyarországon nagyon kevés pénz jut állatvédelemre.

- Nem vagyok vele népszerű, de az ebrendészeti hozzájárulást be kellene vezetni, akkor jobb körülményeket lehetne teremteni - mondta a hatósági állatorvos.

Az biztos, hogy a gencsapáti Kutyaparadicsom ebrendészeti és menhelyi engedéllyel is rendelkezik. A kutyák nem éheznek és a lehetőségekhez képest tiszták. Természetesen nem ez a legjobb nekik. Hanem egy szerető gazdi, egy saját család. Erre várnak a gencsi menhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!