Hírek

2016.09.20. 17:30

Szól a gitár a misén - A város három felekezete egyre több hívet toboroz

Sárvár - A kezdeti egyéjszakás programból mára egyhetes templomok éjszakája lett Sárváron. A város három felekezete egyre több hívet tudhat magáénak.

Turbók Attila

- A kezdeti lelkesedés és sikerek után gyorsan tovább gondoltuk az egyéjszakás rendezvényt akkor, amikor munkatársaimmal útjára indítottuk a napjainkra egyhetes programsorozattá bővült templomok éjszakáját - kezdte a hagyományos sárvári program ismertetőjét Haller Ferenc, a sárvári TDM iroda ügyvezetője. A fiatal szakember civilben az egyik felekezet aktív tagja, így testközelből tudta lapunkat tájékoztatni a sárvári egyhetes programsorozat részleteiről.

- Számomra is érdekes, egyben felemelő volt, hogy a program 2012-es indulásakor inkább annak időbeli szűkössége volt a legnagyobb probléma, semmint tartalma - mondta az ügyvezető. A témához tartozik, hogy Sárvár 15 ezres lakosságából legalább 12 ezren katolikusok, a hívők vallásukat három felekezetben is gyakorolhatják - ahogy megtudtuk - a legnagyobb egyetértésben (megjegyzendő, a város leghíresebb ura, Nádasdy Ferenc mélyen hívő evangélikus magyar főúr volt).

Orbán István kanonok Sárváron. Meglepően népszerű az egyhetes szakrális rendezvénysorozat Fotó: TDM Sárvár

- Már két évvel ezelőtt egyhetesre bővítettük a programsorozatot, ahol az áhítat, a csendes elmélyülést témába vágó előadásokkal, zenés
programokkal színesítünk - mondta Haller Ferenc. A város négy templomában (2 katolikus illetve 1-1 evangélikus és református) ilyenkor sok érdeklődőt várnak a misékre, a programokra. Az ügyvezetőtől megtudtuk, az idősebb korosztály megjelenését szinte természetesnek vevő szervezők néhány éve olyan programelemekkel színesítik a templomok éjszakáját, amelyek jobban megszólítják a fiatalokat is. Ilyenek a gitárkísérettel előadott misék és a népszerű, ismert előadók estjei is.

Az egyhetes programmal a vallásukat kevésbé gyakorló híveket is meg tudják szólítani, például szerda este a református templomban a répcelaki Vekker együttes ad zenés műsort, de az elmúlt napokban több, zenei alapokra épülő misén vehettek részt a sárváriak, egyebek mellett a Szent Miklós Plébániatemplomban a gitáros áhítaton, amelyeket kéthetente tartanak.

- A napokban dr. Martos Levente Balázs prefektus és Heitler András előadását hallgathatják meg a hívek, majd szombaton Pál Feri atya tart előadást - ismertette a részleteket Haller Ferenc.

Hozzátette: az egyhetes programsorozat az áhítat, az elmélyülés mellett az egészséges lélekről és egészséges testről is szól, ehhez a helyi kerékpáros egyesület szolgáltat alkalmat, sitkei túrájával.

Utóbbiról Wawrzsák Zsolt egyesületi elnök elmondta: a szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint az összes más betegség, baleset és más halálokok együttesen. - A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, így a rendszeres kerékpározással is - mondta az egyesületi elnök.

A Szív Világnapja jegyében és a Via Sacra rendezvénysorozathoz szervesen kapcsolódva szeptember 24-én (szombat) - ahogy mondták, hagyományteremtő szándékkal - kerékpáros kirándulást szerveznek Sitkére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!