Hírek

2016.10.21. 16:40

A két tannyelvű rendszerben hatodik a kőszegi Jurisich gimnázium

Kőszeg - A Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium az idén bekerült az ország első száz gimnáziuma közé. Az intézmény az előkelő 64. helyet szerezte meg. Az iskola ebben a tanévben ünnepli 340 éves jubileumát.

Turbók Attila

- Az iskola ebben az évben bekerült az ország első száz gimnáziuma közé, a lista 64. helyét szerezve meg. Úgy vélem, az eredmény az utóbbi évtizedek, de mondhatom évszázadok kiváló munkájának eredménye, annak a jó értelemben vett konzervatív felfogásnak a visszajelzése, amelyet iskolánkban és kollégiumunkban megvalósítottunk - jelentette ki Keszei Balázs, a 340. jubileumát ünneplő Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium igazgatója.


Keszei Balázs igazgató Fotó: Turbók Attila

- Az eredmény önmagában is figyelemre méltó, ám hozzá kell tennünk, hogy hasonló adottságú kisváros intézménye nem szerepel a listán - mondta az iskola vezetője, célozva egyebek között arra, hogy a Jurisich beiskolázási körzetét nagyban leszűkíti az államhatár, így effektíve kiesik egy szelete a környéknek. - Trianon átka mellett is elmondható, hogy Dunaújvárosból, Veszprémből, Zala megyéből is vannak diákjaink - mondta Keszei Balázs. És ha már a diákoknál tartunk: a kőszegi gimnáziumban 409 fiatal tanul, 34 pedagógus vezetésével. 162-en kollégisták, őket tíz kollégiumi tanár felügyeli.


Évek óta stabil létszámmal működnek. Idén 402 diákja van a kőszegi középiskolának, akik közül 162 tanuló kollégiumi ellátást is kap

Móricz Imre igazgatóhelyettes hozzátette: évek óta változatlan diáklétszámmal számolhatnak az iskolában. - Stabil testülettel, konzervatív nevelési értékekkel dolgozunk évtizedek óta. A Jurisich nem versenyistálló, itt a hármasokból négyeseket, a négyes tanulókból ötösöket szeretnénk nevelni - mondta az igazgatóhelyettes. A gimnáziumnak két tannyelvű tagozata is van, Keszei Balázs tájékoztatása szerint ebben a szegmensben országosan a hatodik helyen végeztek az iskolák sorrendjében. Az idegen nyelv mellett az Arany János tehetséggondozó tagozatukat emelte ki az igazgató, ott az ország húsz nívós gimnáziumával működnek együtt. A kőszegi gimnázium egyfajta hiánypótló szerepben erősíti a biológia, kémia szakot is. - Nem elitképzést végzünk, megpróbáljuk a jóból a még jobbat kihozni - jegyezte meg az igazgató. Példaként egy hátrányos helyzetből induló diákjukat említette, aki napjainkban Barcelonában dolgozik csillagászként.


Takács Roxána fizikus lesz

Takács Roxána Sárvárról érkezett az Alpokaljára tanulni. Vonzó volt számára a kéttannyelvűség. Még nem tudja, melyik egyetemre jelentkezik, de az emlegetett csillagászat és a fizika is szimpatikus számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!