Hírek

2016.10.25. 18:56

A kétszer kétsávos álom – Kedden este birtokba vehették az autósok az M86-os új szakaszát

Hegyfalu - A Hegyfalu és Csorna közötti szakasz elkészültével kedd estétől immáron Szombathelytől Győrig autózhatunk kétsávos úton.

Cseszkó Tamás

Sokan voltak az M86-os gyorsforgalmi út átadásán, a technikai vívmányoknak köszönhetően pedig több ezren követték a rendezvényt élőben a vaol.hu közvetítése révén.

A 33,4 kilométer hosszúságú szakasz átadásával sikerült Szombathelyet is bekötni a hazai gyorsforgalmi úthálózatba, a fejlesztésnek köszönhetően 91,7 kilométeren kétszer két sávon épült ki gyorsforgalmi út Győr és Szombathely között, a teljes beruházás összköltsége meghaladta a 158 milliárd forintot.

Az új gyorsforgalmi út tehermentesíti a régi 86-os főút mentén fekvő településeket az átmenő forgalomtól, és a vasi megyeszékhelyről az M1-es autópálya használatával két óra alatt elérhetővé teszi Budapestet.

A gyorsforgalmi út átadásán részt vett Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke, aki beszédében úgy fogalmazott, hogy a mostani fejlesztéssel megvalósult az európai álom: a Hegyfalu és Csorna közötti, 33,4 kilométeres szakasz része lesz az úgynevezett 65-ös európai közlekedési folyosónak, amely a Balti-tengert köti össze Rijekával. Most ez már valósággá vált a 65,9 milliárd forintból épült úttal.

Tasó László közlekedésfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: tizenkét település lélegzik fel a 92 kilométernyi autóút megépítésével. Utalt arra is, hogy 2000-ben még mindössze 530 kilométernyi gyorsforgalmi útja volt Magyarországnak, a hálózat sűrűsége kevesebb mint az egyharmada volt az európai átlagnak, az elmúlt tizenöt évben viszont - köszönhetően a hazai és uniós forrásoknak - 947 kilométernyi úthálózat, benne 507 kilométer gyorsforgalmi út készült el.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az út elkészültében. - Megígértük, megcsináltuk - hangsúlyozta a képviselő, kiemelve, hogy míg a korábbi ciklusokban az út elérhetetlen álomnak tűnt, addig Orbán Viktor kormánya tettekkel is bizonyította, hogy kiáll az itt élők mellett. - Amikor a térség választott országgyűlési képviselője lettem,  megdöbbenve tapasztaltam, hogy  sem a szükséges engedélyek,  sem a kisajátított földterületek nem álltak rendelkezésre,  ahogy a források sem - hangzott el. - A vereséget nem lehet, a győzelmet nem kell megmagyarázni - élt  a futballnyelvi fordulattal dr. Hende Csaba, kiemelve,  hogy  azon  kistelepülések lakói is örülhetnek, amelyeket immár elkerül a kamionforgalom, hiszen felértékelődnek az ingatlanjaik.

Ágh Péter, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa beszédében az út fontosságáról szólt. - Az út elvisz minket a fővárosba, de lehetőséget adhat másoknak is, hogy eljöjjenek hozzánk. Vas megyébe, a vendégváró megyébe. Falvainkba és városainkba. Szombathelyre, Szent Márton városába. Gyógyhelyeinkre, Sárvárra és Bükre. A műemlékekkel teli Kőszegre. A gazdag múltú Csepregre. A fiatal városba, Vépre. Az iparáról híres Répcelakra. A Ság hegy lábainál elterülő Celldömölkre. Az M86-os út közelségével mind elérhetőbbek lesznek - mondta Ágh Péter, hozzátéve, hogy a választókörzetéhez tartozó hét város és mind a hetven falu számára új lehetőségeket hozhat a most megnyíló új korszak.

Az átadón felszólalt Gyopáros Alpár, a szomszéd megye országgyűlési képviselője is, aki elmondta: a mostani fejlesztésnek köszönhetően számos kistelepülés lélegezhet fel. Felidézte, hogy a sűrű kamionforgalom miatt elterjedt a mondás, miszerint az út másik oldalára születni kell. - Most azonban nyugodt és csendes falvakban élhetnek a környék lakói. A beszédeket követően Aigner Géza plébános és Verasztó János evangélikus lelkész megáldották az utat, majd az ünnepélyes szalagátvágás következett. Kora este pedig megnyílt az út az autósforgalom előtt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!