Hírek

2016.10.10. 23:20

Hatszázzal kevesebb lett az álláskereső - Vas megye több városa jobban teljesít az átlagnál

Körkép - Egy év alatt több mint hatszáz fővel csökkent a megyében nyilvántartott álláskeresők száma.

Kelemen Attila

A Vas Megyei Kormányhivatal augusztusi statisztikái szerint a megyében több mint hatszázzal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma az előző év augusztusához képest. Míg 2015 ezen hónapjában 4656-an kerestek regisztrálva állást, addig az idei év ugyanezen hónapjában 4054-re csökkent a számuk. A megye városaira lebontva az egymáshoz viszonyított arányok megegyeznek, ám az álláskeresők száma változó.

A legtöbben Szombathelyen keresték álmaik munkáját, ők tavaly augusztusban 1794-en, ebben az évben már csak 1589-en voltak. Viszonylag nagyszámú álláskeresőt tartottak nyilván Sárváron, a tavalyi 650 idén augusztusra pont százzal lett kevesebb. A sort Celldömölk folytatta a maga 551 álláskeresőjével, ebben a városban két hónapja csak 430 embert tartottak számon a munkaügyi kirendeltségek. A megyei városok sorában Körmend következett 529 álláskeresővel, ott számuk 426-ra csökkent, míg a vasvári 414 munkakeresőből 373-an maradtak.

Tavaly augusztusban Vas megyében a legkevesebb - 315 - álláskereső Szentgotthárdon volt, közülük csak 291-en maradtak.

Vas megye egyébként országosan is jól áll a munkaképes lakossághoz mért álláskeresők arányában. Az amúgy is jó statisztikák még tavaly augusztus (3,8 százalék) óta is sokat javultak, idén az év nyolcadik hónapjában 3,2 százalékkal büszkélkedhetett Vas megye. Kiemelve például a megyeszékhely ilyen irányú adatait látható, hogy a 2015-ös 3,3 százalékos arány most 2,8 százalékra javult. Csak összehasonlításképpen megjegyzendő, hogy az országos adatokban tavaly még 6,8 százalék volt az álláskeresők aránya, ezt az idén országosan 4,2 százalékra javítottuk a munkavállalási korú népességhez viszonyítva. Ezen országos adatokhoz képest Vas megye több városa jobban teljesít, Sárvár 2,9, Celldömölk 3,7, Körmend és Kőszeg 3,3 százalékos aránnyal büszkélkedhet.

Vasvár (5,9), Szentgotthárd (4,3) és Celldömölk (3,7) kicsit kilógnak a Vas megyei és országos statisztikákból. Az adatokkal természetesen lehet versenyezni és büszkélkedni, de két százaléknyi álláskereső már szinte teljes foglalkoztatottságnak számít egyes szakértők szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!