Hírek

2016.10.04. 19:35

Jön a legrejtélyesebb ember

Szombathely - Az ExperiDance 1546-tól egészen 2016-ig vezeti el a közönséget október 6-án (csütörtök) az Agora - MSH-ban. Az idegenvezető: Nostradamus, Ganxta Zolee személyében. Egy ExperiDance-produkció pedig mindig olyan, mint egy látomás. Jegyek a Vas Népe ügyfélszolgálati irodáiban, megyekártyával kedvezmény.

Vas Népe

Nostradamus 16. századi francia orvos, ráadásul látnok, aki le is írta jóslatait, feladva a leckét az utókornak. Ez a híres nostradamusi homály , amely főleg abból adódik, hogy a jóslatokhoz szerzőjük nem társított dátumot.


Az ExperiDance sziporkázó, bolondos látomásként kínálja föl a világtörténelmet és a jövendőt Fotó: ExperiDance Producition

Értelmezői egyes verssorokban bolygóállásokra ismernek ( Mars, Nap, Vénusz az Oroszlánban ), ezek azonban egy évszázadon belül viszonylag gyakran (például harminc évente) ismétlődnek, és így legfeljebb csak hozzávetőleges meghatározást tesznek lehetővé, ha egyáltalán bármilyet. A dátumtalanság Nostradamus jóslásról kifejtett felfogását és ennek alapján feltételezett munkamódszereit ismerve egyszerűen magyarázható azzal, hogy a jós látomásait jegyezte le jóslatokká, s ezekből (hangok és képek) pedig több esetben ő maga is csak legfeljebb közvetve deríthette ki, hogy melyikük mely korba helyezendő. Ráadásul az a nostradamusi mondat, hogy képes vagyok nem tévedni, nem csalódni, nem elámíttatni , csak az isteni értelemtől eredő látomások tartalmára vonatkozik, azonban látomásait asztronómiai számítások felhasználásával öntötte versbe.

 

Ritka kivételektől eltekintve a legtöbb időpontadat a versekben nem látott , hanem számított , ezért a jóslatok pontos dátumhoz kötése nehéz is, és ha ez mégis megtörtént, akkor sem egy valódi jóstól elvárható abszolút bizonyossággal történt. Ráth-Végh István szerint Nostradamus talán az egyik legrejtélyesebb ember, aki valaha élt: előre kell bocsátanom, hogy Nostradamus nem volt csillagjós. Ámbár tudományosan képzett csillagász volt, a számításokat úgyszólván csak keretként használta fel, és kitöltötte hozzájuk kapcsolódó látomásaival. A látomás lehet a kulcsszó akkor is, ha Román Sándorra és együttesére, az ExperiDance-re gondolunk. A Nostradamus - Világok vándora című nagyszabású ExperiDance-produkció nem más, mint egy színpompás látomás a történelemről, amelyben a profi táncosok már-már legyőzik a fizika törvényeit. A történelem nevezetes látnokát mindehhez egy mai különleges személyiség jeleníti meg az ExperiDance színpadán: maga Ganxsta Zolee, akit eddig inkább rapperként ismertünk (plusz médiaszemélyiség), és aki a kalauzunk lesz ezen a nagy utazáson Japántól Egyiptomon át Ausztráliáig.

 

Ha valaki néhány éve azt jósolja neki, hogy egyszer majd, a bizonytalan jövőben az ExperiDance-szel lép egy színpadra, talán maga se hiszi. Most viszont örül, hogy legalább szerepe szerint a jövőbe láthat. A szupererőt a táncosokra hagyja: Hihetetlen, hogy mi mindenre képesek a testükkel. És bár a jövőt fürkészni főleg akkor szokás, amikor minden nagyon bizonytalan, az ExperiDance egy önfeledten bolondozós estét ígér. Mondani se kell, hogy a nagy időutazás végén Magyarországon pihennek meg a táncosok. Ahogy az ajánló mondja: Európa szívében.

Már nem kell sokat aludni, hogy megtudjuk, az ExperiDance szerint mit hoz a jövő. Belépők megyekártya-
kedvezménnyel a Vas Népe ügyfélszolgálati irodáiban válthatók.

Utazás a történelemben: zenés-táncos látomás Ganxsta Zolee vezetésével




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!