Hírek

2016.10.02. 13:40

Száraz és melegebb volt a szeptemberünk

Szombathely - Még harminc milliméternyi csapadékunk sem volt szeptemberben, miközben rendkívül napos és meleg lett az év kilencedik hónapja.

Bakos Ágnes

Nem volt napfény nélküli napunk szeptemberben Szombathelyen, összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Szám szerint több mint 57 órával többet sütött a nap, mint az elmúlt harminc év szeptembereiben. Harminc nap alatt összesen 236 órás és 15 perces napsütés volt Szombathelyen.

Meg is volt a hatása a rengeteg napsütésnek: mintegy 2,2 °C-kal lett melegebb a múlt hónap, mint a sokévi szeptemberi átlag. A szeptemberi középhőmérséklet 17,5 °C volt. A hivatalos összesítés szerint mindössze 28 milliméter csapadék hullott, ez a mennyiség a sokévi átlag felét sem éri el: egészen pontosan az átlag 45,4 százaléka. Rendkívül szélcsendes volt a múlt hónap: mindössze 6,12 kilométer per óra volt a havi átlagos szélsebesség. A maximum 55,44 kilométer per órás szél volt Szombathelyen: szeptember 19-én érezhettük. Ahogy augusztusban, szeptemberben is egy hőségnapot regisztrált a meteorológiai szolgálat a szombathelyi mérőállomáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!