Hírek

2016.10.14. 16:06

Tombolnak az indulatok az ellenőrös cikkünk nyomán - olvasóink kommentjeiből válogattunk

Olvasóink elképesztő mennyiségű hozzászólásban ítélik el az ellenőrt, a kislányt, a szülőt, egymást és mindenkit.

Budai Dávid

Ha szeretne mosolyogni, felháborodni, együttérezni, dühöngeni vagy sajnálkozni, böngéssze komment-válogatásunkat!

Példátlan mennyiségű, csaknem 400 hozzászólás érkezett kedden megjelent cikkünkhöz, amelyben egy 14 éves lány történetét meséltük el, akit az ellenőr érvényes jegye ellenére leszállított a vonatról. Az eset Vépen történt, október 4-én este nyolckor. A kislány Porpácra szeretett volna eljutni, ahol édesapja várta, és akinek így érte kellett mennie. Végül ő kereste meg szerkesztőségünket és mesélte el történetüket. Amikor azt írjuk, példátlan mennyiségű kommentet kaptunk, azt komolyan gondoljuk. Egymás mögé másolva 85 oldalon sorjáznak a vélemények, csak az átolvasásuk több órát vett igénybe. Most ezekből válogattunk.

Elöljáróban annyit azért elárulunk, a hozzászólások alapvetően négy kategóriára bonthatóak. Legnagyobb számban vannak azok, akik a kislány mellett állnak ki és az ellenőrt szidják, van aztán az a csoport, amelyik úgy véli, ok nélkül nem szállítanak le senkit. Ezenkívül vannak, akik a saját történeteiket mesélik el, és persze az egymás torkának ugrók tábora sem hiányzik. A kategóriák természetesen olykor keverednek, és vérmérséklettől függően radikálisak, vagy éppen megengedőek. Az akasszuk fel-től, a szerintem meg sem történtig terjednek a vélemények. Egy dolgot ne felejtsünk. Ezek a kommentek nem az internet hőskorából származnak, amikor a névtelenség volt a divat. Minden hozzászóló Facebook-profilja után könnyen beazonosítható, vagyis ezek teljes mellszélességgel vállalt kommentek, amelyek rendhagyó módon nemcsak Vas megyéből, hanem az ország minden részéből érkeztek.

Akik szerint az ellenőr a hibás:

„Én ezért a rendőrségen jelenteném fel a kalauzt, de mindenekelőtt felkeresném, és ha van gyereke, megkérném, hogy nézzen a szemébe, és gondolkodjon el, mit jelentene számára, ha az ő gyerekével tennék ugyanazt. Bár szerintem a kiskorúak vagy fiatalkorúak elleni hasonló fellépések egyfajta pedofil hajlamra vallanak. Hiszen egy önmagát megvédeni nem tudó emberrel szemben erősködnek.” „ Embertelen, semmire való rohadék. Nagyképű majom. Letöltendőt neki. Pusztulj meg a rácsok mögött! Na, ebből látszik, hogy nincsen gyerek...” „Sajnos csak gyerekekkel es nőkkel ilyen bátrak az ellenőrök, most biztos erősnek érezte magát! Remélem, elnyeri a büntetését, és esetleg őt is otthagyják egy ismeretlen helyen!” „Elgondolkodtató még az is, hogy némelyik kaller olyan ápolatlan (büdös, koszos, pia-cigi szaga van), tiszta szőrös, szakadt ingbe járkálnak, és még arról nem is beszélve, hogy valamelyik még köszönni sem tud. Ez van akkor sajnos, amikor egy „agyoniskolázott” hatalmat kap. Bele tud gondolni abba, hogy szegény kislánynak, hogyan belegázolt a lelkivilágába? 14 évesen majd nem mer felszállni a vonatra, mert hátha jön megint ez a ? Az ilyen embernek nincsen lelkivilága, mert ha lenne, akkor ott belül valami megszólalna neki, és felkeresné a családot és bocsánatot kérne, bár ez a dolgokon nem változtat. Én, ha a szülők helyébe lennék, felkeresném a rendőrséget, vagy elmennék ügyvédhez és beperelném őket. (nem a 185 forint miatt) hanem a p kaller miatt.”

Aki szerint a MÁV a hibás:

„Most az lesz, hogy sűrű elnézést fog kérni a MÁV többször is. Ígérik, hogy kivizsgálják az esetet, napok telnek és nem lesz semmi az egészből! Sajnos! Mert az utas addig jó, amíg fizet! De ha valami történik a MÁV szemszögéből, akkor a MÁV az utast az utolsó helyre teszi és lekakilja! Én Augusztus 16-a óta várom a pénzemet a vasúttól! Én a 7 éves kisfiammal az este 19 órakor Budapestről induló IC-vel jöttem haza Szombathelyre, és éjjel 2 óra 20 perckor voltunk a szombathelyi vasútállomáson! Azóta is elnézést kértek már többen is, beleértve Orbán Viktor miniszterelnök urat is, de a pénzemet és a minket ért kellemetlenségekért és megalázó helyzetért történő megoldást azóta is várjuk. Még a 7 éves gyerek sem számít! Sajnos ez van, nagyon szomorú. De talán egyszer valakinek sikerül az igazát bizonyítania. Addig is sűrű elnézést és türelmet kérünk mindenkinek a vasút nevében.”

Akik szerint a kislány a hibás:

„Na, akkor kezdjük ott, hogy 14 év alatti mit keres este nyolckor egyedül kísérő nélkül a vonaton. Tuti, hogy nem iskolában volt. A másik, ha tudom, hogy a gyerekemnek utaznia kell, az a minimum, hogy otthon ellenőrzöm, hogy minden szükséges irat meg van-e? Egyébként meg ember legyen a talpán, aki a mai 13-14 évesekről megmondja a korukat, némelyik húsznak is kinéz, úgy ki van kenve.”

„Gondolom nem heccből rakta le a kalauz a lányt a vonatról! Nyilván meg volt az oka rá! Gondolta, megveszi a diákjegyet, a kalauz úgyse nézi meg neki! Hát nem jött be! Mellesleg pedig, ha elvesztem a diákigazolványomat és nincs új, addig nem utazok diákjeggyel! Szóval, nem kell egyszerre támadni a jegyvizsgálót! A lány is hibás volt! Szóval el lehet gondolkozni!”

Aki szerint a szülő a hibás:

„Van gyermekem, még unokám is, de én, ha kellet bármikor az iskolába is elmentem a gyermekeimért, mindig tudtam, hogy merre járnak, és 14 éves korukig este nyolcra otthon volt a helyük. Középiskolában ha osztálybuli volt, mindig értük mentem, nem engedtem, hogy bármelyik fiatal autójába beüljenek, igaz nem a sulihoz mentem, hogy ne hozzam kellemetlen helyzetbe őket. Reggel induláskor mindig rákérdeztem a bérletre és az igazolványokra. Lehet, hogy mai szemmel vaskalapos vagyok, de már felnőtt korukban is tudtam, hogy hol keressem őket, ha szükséges elérnem valamelyiküket. Nem mindig más a hibás, ha a gyermek saját hibájából bajba kerül, hibásak lehetnek a szülők is. Megvehette volna a jegyet akár teljes áron is egy alkalommal. Mit keresett egyedül 8 után a vonaton? Ha el tudott menni Porpácra, mért nem tudott bemenni Szombathelyre, főleg ha tudta, elveszett a diákigazolványa? Mért nem tudta, hogy elveszett a diákigazolványa? Lenne még egy pár kérdésem, akár a lánnyal kapcsolatban is! Természetesen, ha bizonyítható, hogy a kalauz eleve ordibálással kezdte a jegy kérdését, akkor neki is felelni kell!

Aki szerint a hozzászólók a hibásak:

„Borzasztó a hangnem és a stílus, amit itt megengednek maguknak egyes hozzászólók és érdekes módon elítélik a jegyvizsgálót, aki hibát követett el ugyan, de azok, akik minősíthetetlen hangnemben adják elő mondanivalójukat, vajon jobb, tanultabb és emberségesebb emberek? Az a megoldás, ha valaki helytelenül jár el, hogy „pofán” vágjuk? Meg kell írni az utaspanaszt a megfelelő helyre, ezt bármelyik állomáson megteheti, vagy felvilágosítást adnak és kivizsgálás után megfelelően felelősségre fogják vonni a jegyvizsgálót.”

Aki szerint mindenki hibás:

„Ez az eset is bizonyítja, hogy vannak olyan apró dolgok az életben, amik nagyon is fontosak és mégsem foglalkoznak velük! A gyerekek nem veszik komolyan, hogy vannak az életben betartandó szabályok. Igazolványt azért adnak, hogy azt megőrizzük, és ha kell, fel is tudjuk mutatni! Sajnos, a diákigazolvány körül nagyon sok az anomália. Az iskolában is kellene pár percet szánni a dologra, és felhívni az érintettek figyelmét a következményekre! Ettől függetlenül szomorú az eset, mert tudjuk, hogy sokan semmilyen jeggyel nem rendelkeznek,és vígan utaznak...”

Az internet népe nagyon aktív. Van még vagy 387 hasonló bejegyzés, akit érdekel, eredeti cikkünk alatt el tudja olvasni. Egyébként az egy héttel ezelőtt feltett kérdéseinkre a MÁV azóta sem válaszolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!