Hírek

2016.10.09. 14:57

Új utakon járnak a vépiek

Vép – Útavatót tartottak Vépen a hétvégén – két utca is megújult a városban. Díszpolgári címet adományoztak Táncsics Sándornak, aki jelentős összeggel segítette a beruházást.

Tóth Kata

Vép önkormányzata és Táncsics (Réti) Sándor, a régen elszármazott, de szülővárosával mindig bőkezű mecénás útavatóra hívták a helyi lakosokat. Szombaton hivatalosan is átadtak két megújult utcát a településen, melyeket egyrészt a veszteség nélkül gazdálkodó önkormányzatoknak nyújtott, vissza nem térítendő állami támogatásból, másrészt Táncsics Sándor adományából újítottak fel.

Fotó: Ohr Tibor

Többéves történet végére tettek pontot a vépiek: a 2010-es évek elején felmerült már az utcák rendbetételének gondolata, tavaly lett forrásuk, miután az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására beadott pályázatukat pozitívan bírálták el. Lakosságszáma alapján (3001 és 5000 fő közötti település) 112 millió forintot kapott a város – két év alatt érkezett meg a pénz az önkormányzathoz fele-fele arányban. Teljes útkorrekcióra volt szükség: az útkorszerűsítést és a csapadékvíz-elvezetést együtt kellett megoldani. A képviselők hagyományos, aszfalt burkolatú útpálya kialakítása mellett döntöttek.  2015 novemberében bontották fel a felújításra beadott pályázatokat, idén tavasszal kezdődtek a munkálatok, amik néhány hete értek véget.

Gazdag programmal ünnepelték megújult utcáikat az egybegyűltek – Szombathely Város Fúvószenekarának felvezetésével vonultak végig a Deák utcán, a Táncsics utcához érve szalagátvágás, útszentelés következtek. Az esemény a művelődési házban folytatódott. Kovács Péter polgármester ünnepi beszédében az utakról mint az előbbre jutás lehetőségeiről beszélt, melyeken egy-egy cél felé indulunk el. Utalt arra, hogy Vép elérte a célját a két utca felújításával – igazi városi, európai utcák születtek, amik Európába viszik Vépet.

 

Ágh Péter országgyűlési képviselő örömének adott hangot, hogy a városban az igények és a források találkoztak. Szerinte három dologra feltétlenül szükség volt a fejlesztés sikeréhez: a kormány támogatására, amit Vép – jutalmul – azért kapott, mert az önkormányzat a működése során nem halmozott fel adósságot, a vépi szívre és Táncsics Sándor anyagi segítségére a beruházás befejezéséhez. Megemlítette azt is, hogy újabb, akár 112 milliós forrás érkezhet a városba még az ősszel.

A 11 órakor kezdődő útavató ceremóniára Budapestről érkező Táncsics Sándort szűnni nem akaró tapssal köszöntötték a helyiek. 20 millió forint – ennyivel járult hozzá a Németországban élő, 1935-ben született egykori vépi lakos a Táncsics Mihály utca felújításához, amelyben szülői háza is áll. A gáláns adományozó, akit Vép díszpolgárává avattak az ünnepségen, most sem jött üres kézzel: ahogy tavaly ilyenkor, úgy most is 5 millió forintot adott át a Hatos Ferenc általános iskola igazgatónőjének. – Nekem nincs unokám, akinek adhatnék – mondta -, így aztán az összes vépi iskolást az unokámnak érzem.

Tárgyjutalmat, emléklapot kaptak azok, akik sokat dolgoztak a beruházás sikeréért. Helyi fellépők táncos és énekes produkciói, majd Batyi Árpád és zenekara szórakoztatták a vendégeket – a cigányzene Táncsics Sándort is felcsalta a színpadra. Száz főre készült babgulyás a kondérokban a bensőséges, családias ünnepségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!