Hírek

2016.10.17. 17:34

Vas megyében is támadnak a katicák!

Körkép- Ismét támadnak a harlekinkaticák: egy körmendi panelházat nem csak kívülről rohamozták meg, a lakásokba is beszabadultak.

Vadas Krisztina

Nem ismeretlen jelenség ősszel a harlekinkatica, októberben, novemberben rendszeresen tömegével jelennek meg a lakóházaknál, hogy téli menedéket keressenek.

A környező megyékben már hetekkel ezelőtt felbukkantak, úgy tűnik, Vasba hétvégén érkeztek meg.
Egyre több olvasónk jelzi és küld fotót arról, miként fest a házfal, ha több száz katica borítja egyszerre. Bár azt is gondolhatnánk, hogy ártalmatlanok, sajnos nem azok.

A harlekinkatica könnyen összetéveszthető ugyanis a hagyományos, hétpettyes katicával. A Vas Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi zoológusától, Farkas Istvántól korábban megtudtuk: a harlekinkatica eredetileg távolkeleti elterjedésű katicafaj, melyet Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetűfajok elleni biológiai védekezés céljából telepítették be.

Európában a kilencvenes években kezdett terjedni, amikor Franciaországban, Hollandiában, valamint Belgiumban kereskedelmi forgalomba hozták, mint biológiai védekezésben felhasználható ragadozó fajt. A probléma velük az, hogy hazánkban természetes ellenség híján gyorsan szaporodnak. Így lehet az is, hogy ősszel százával lepik el otthonainkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!