Hírek

2016.11.13. 18:24

A reformáció kezdetére emlékeznek Szombathelyen is

Szombathely- Jövőre lesz ötszáz éve, hogy elkezdődött a reformáció. Egy egész évet szentelnek a jubileumnak, Szombathelyen is.

Bakos Ágnes

A konferencia egyfajta átkötés volt Szent Márton emlékéve és a reformáció ötszázéves jubileumának kezdete között. - Mi vasiak, függetlenül a felekezettől, büszkék vagyunk Szent Mártonra és Luther Mártonra - ezt mondta Rostáné Piri Magda, a Vas megyei evangélikus egyházmegye esperese Szombathelyen, az evangélikus egyházközség szervezésében tartott Mártonok konferencián. Felhívta az Iseumban összegyűlt népes hallgatóság figyelmét arra, hogy a „Mártonok nem mindig beszéltek kedvesen. Nem simogató meséket hallhattak tőlük, hanem elmondták, amit el kellett mondani”. - Isten igéje sokszor kemény. Ha az ember szíve is kemény, akkor arról lepereg, hiába hintik a magot, nem tud gyökeret verni. Be kell fogadni az igét - egészítette ki az esperes.

Azt mondta, sokat tanulhatunk az 1700 és az ötszáz évvel ezelőtt élt Mártonoktól.

A konferenciát, ahogy a programon fogalmaztak, „egy harmadik Márton”, Kiss Márton zongoraművész, valamint Kiss-Vincze Eszter fuvolaművész játéka színesítette - óriási sikerrel.

Dr. Ittzés Gábor előadásában emlékeztetett, hogy Szent Márton és Luther Márton közös ünneplésének Németország egyes részein nagy hagyománya van, például Erfurtban, ahol ökumenikus keretek között emlékeznek a Mártonokra. Gregersen-Labossa György, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség lelkésze elmondta: minden  hónapra jutnak majd programok a reformáció jubileuma jegyében Szombathelyen. - Az adventi vásárnak is lesz ilyen jellege, jövőre pedig koncertek, előadások lesznek, és az országos programokba is bekapcsolódunk - sorolta. Jövő ősszel zárul majd a reformáció emlékéve, reményeik szerint akkor felavatják majd a reformáció emlékkútját az evangélikus templom előtti téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!