Hírek

2016.11.29. 16:06

Senki sem fog fázni - Papírbrikett tüzelőt készítenek a szombathelyi közfoglalkoztatottak

Szombathely - A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Non-profit Kft. (FÉHE) közfoglalkoztatottai nehéz sorsú társaiknak gyártanak tüzelőanyagot papírból.

Vadas Krisztina

Egy belügyminisztériumi mintaprojekt keretében jöhetett létre Szombathelyen a FÉHE brikettálóüzeme, amely hétfőtől teljes gőzzel üzemel.
Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője mutatta be az új eszközöket, és arról is beszámoltak, miként segíti ez a munka a megyeszékhely szociális ellátási rendszerét.

- A FÉHE korábban is részt  vett a közfoglalkoztatásban,  ám  az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy vannak olyan munkások, akik a klasszikus közfoglalkoztatási feladatokat egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni. Így született meg a brikettáló ötlete - mondta Németh Klára. - Jelenleg 12 főnek adunk munkát az üzemben, javarészt könnyű fizikai feladatokat látnak el.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A papírbrikett előállításának teljes folyamatát ők végzik - a rendszer szándékosan nem automatizált, hogy minél több embernek tudjanak munkát adni.

- Főként irodai papírhulladékból készül a brikett, de kartonpapírral vegyítik, mert ennek van olyan magas cellulóztartalma, amely összetartja a kis hengereket - tudtuk meg Balassa Imre foglalkoztatási vezetőtől.

A  munkások  először eltávolítják  a  nem papír részeket  (például kapcsokat),  azután  felaprítják a hulladékot,  és végül a présgépbe  töltik, amely előállítja a brikettet.

- Hátrányos helyzetűeknek osztják ki ezt a tüzelőt, amely úgy ég, mint a szén, így a fűtési  hatásfoka  is  nagy.  Ez a téli időszakban jelentős segítség számukra - mondta dr. Puskás Tivadar.

Németh Klára kifejtette, hogy a tüzelőgyártással a közfoglalkoztatottak visszaadnak a társadalomnak abból, amit  kapnak.  Így teljes a körforgás.

Az üzemben átlagosan napi hatvan-hetven - esetenként akár száz - kilogramm brikett készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!