Hírek

2016.12.07. 09:07

Kaliforniából kaptuk a hírt: kategóriájában nyert az egykori vépi gépeltérítő könyve

Első díjat nyert a vépi származású, most az Egyesült Államokban élő Iszak Ferenc – Frank Iszak – könyve Kaliforniában, a Beverly Hills Könyvdíjon. Freedom Flight (Szabadság különjárat) a könyv címe, és a valós tényeken alapuló hadtörténet kategóriában díjazták.

Tóth Kata

Néhány hónappal az 1956-os forradalom kitörése előtt három mindenre elszánt fiatal eltérítette a Budapest–Szombathely belföldi légi járatot, így próbáltak nyugatra szökni.

Egyikük az eredetileg újságíróként dolgozó, vépi származású Iszak Ferenc, másikuk a berepülő-pilóta Polyák György.  Az akcióba több társukat bevonták. Az volt a tervük, hogy a szombathelyi belföldi járaton Győr felett átveszik a hatalmat. München volt az úti céljuk, és tisztában voltak azzal, hogy nagy kockázatot vállaltak. Sok viszontagság és fordulat után a NATO egyik katonai repterén landoltak.  A fedélzeten tartózkodó ÁVH-s tisztet semlegesítették, és Ingolstadtig kormányozták a gépet. A gépeltérítők politikai menedékjogot kaptak, a két főszervező később az USA-ba emigrált. Polyák György az amerikai légierő pilótájaként, Iszak Ferenc pedig az amerikai elhárítás tisztjeként ment nyugdíjba.

Tévedés azt hinni, hogy minden gépeltérítés bűncselekmény, állítja a könyv amerikai ajánlója. És valóban: a magyar repüléstörténet egyik leghíresebb gépeltérítési akciója sem volt az.

A könyvben leírt eseményről a Vas Népe 2006-ban cikksorozatot közölt. Három éve Szabadság – Különjárat címmel magyar film is született, amely ezt az igaz történetet meséli el.A kaliforniai sikerről, az első díjról Vép polgármesterének, Kovács Péternek maga a szerző számolt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!