2016.12.13. 11:04
Mindenki keményen dolgozott a disznóvágáson Kenyeriben
Erősen fagyott a hajnali órákban, így kezdésképpen a házigazda, Német Miklós töltött a férfiaknak házi pálinkát.
Miután lehúzták a lélekmelengetőt, megbeszélték, hogy kinek mi lesz a feladata az elkövetkezendő nehéz percek során, majd elindultak a disznóól felé. A legalább 180 kilogrammos jószágot a követelményeknek megfelelően a rutinos böllér először elkábította elektrosokkal, majd csak aztán ölte meg.
Czenki András böllér és Németh Miklós őstermelő Fotó: Elek Szilveszter
- Évente kétszer vágunk disznót, többek között azért, hogy ezzel is ápoljuk a hagyományokat - hallottuk Németh Miklós őstermerlőtől, aki a családjával közösen nevelte fel ezt az állatot.
Novák Sándor; Németh Miklós és Czenki András
A férfiak mellett természetesen az asszonyok is kivették a részüket a munkából. Mindenki lelkesen sürgött-forgott, még az után is, hogy a Hold felkelt. Készült mindenféle finomság, ami ilyenkor szokásos.
Czenki András, Novák Sándor és Németh Miklós
- Rengeteg hús és zsír is volt a jószágon, így bőséggel lett kolbász, hurka, sonka, szalonna, zsír, tepertő, meg persze sok más ínyencség is - mesélte büszkén az őstermelő, miközben a kemény munkában elfáradt rokonaival, cimboráival szemlélte a végeredményt, vagyis a disznóságokkal teli ládákkal.