Hírek

2017.01.27. 19:35

A félévi értesítő jelzi a diáknak és a szülőknek, hogy miben kell még fejlődni

Péntekig kapták meg a diákok a félévi értesítőiket. Két vasi iskolában néztük meg, hogy fogadták az osztályzatokat.

Tóth Kata

Van, akinek gratuláltak, és olyan is akad, aki fejmosást kapott érte. Sokan a napokban szembesültek csemetéjük figyelemre méltó, vagy éppen gyenge teljesítményével. Az iskoláknak tegnapig kellett értesíteniük a tanulókat és a szülőket a féléves eredményekről. Egy hetük volt, hogy kiosszák az értesítőket - lánykori néven bizonyítványokat - miután január 20-án véget ért az első félév. A megyében a Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában levő általános iskolákban 9480, a középiskolákban 1864 tanuló kapott félévi értesítőt, a Sárvári Tankerületi Központ 24 iskolájában pedig összesen 6147-en. (Közülük 756 középiskolás és 5391 általános iskolás.) A megye egyházi, egyetemi, minisztériumi, egyesületi fenntartású iskoláiban további ezreknek tartanak tükröt, mutatnak irányt az osztályzatok vagy a szöveges értékelések. A Herman Ottó Szakképző Iskola egyik végzős osztályához és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola hatodikosaihoz kopogtattunk be - kíváncsiak voltunk a félévzárás hangulatára.

- Nehezen veszem rá magamat a tanulásra, valami mindig eltereli a figyelmemet - válaszolja Kiricsi Kornél arra a kérdésre, hogy mivel magyarázható a 2,94-es átlaga. A fiatalember mediterrán és szubtrópusi növényeket gondoz otthon, az első útja azokhoz vezet, miután hazaér az iskolából. Megnézi a közösségi oldalakat, zenét hallgat, aztán kinyitja a tankönyveit: tanulással is eltölt néhány órát mindennap, de, mint mondja, elkalandozós típus.

Bokor Bianka és Borsics Anna a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola hatodikosai, kezükben az ellenőrző könyvvel. Bianka (balról) nehezen barátkozik a matematika osztályzatával, Anna (jobbról) csupa ötös értesítőjének örülhet Fotó: Szendi Péter

DICSÉRET JÓ SZÓVAL ÉS TÁBLA CSOKIVAL

Kornél húsz társával együtt a Herman Ottó Szakképző Iskola végzőse, környezetvédelmi technikusnak készül. Csütörtök van, amikor náluk járunk, a hetedik - osztályfőnöki - órában kapják meg a félévi értesítőiket. Izgalomnak, nagy várakozásnak nincs nyoma az arcokon, igaz, sokat nem is látunk, az osztály fele beteg. Tanárnőjük, Szalay Julianna az ellenőrző könyveken kívül jó szóval és tábla csokikkal készül: csoki jár a jó átlagért, a közösségi munkáért, a szalagavatós közreműködésért. Mielőtt elkezdődne az össznépi papírzörgés és csokimajszolás, az osztályfőnök sorolja az adatokat: 3,49-es az osztályátlag, ami akárhogy is nézzük, jobb a tavalyi 3,48-nál. Három bukás volt, a diákok matematikából a leggyengébbek, aztán irodalomból, jók viszont a szakmai tantárgyakból - környezetvédelmi gyakorlatból, vízgazdálkodási alapismeretekből és testnevelésből. Pálfalvi Petra teljesítményét több szempontból kiemeli: ő a legjobb tanuló 4,75-ös átlaggal, akit Szalai Máté követ, de még Györe Evelin is dobogós. Petra jeles rendű, tantestületi dicséretet is kapott, rengeteget tett a szalag-avatós koreográfiáért, rá mindig lehet számítani. Ő viszont picit csalódott: - Rontottam tavalyhoz képest, akkor kitűnő voltam, most angolból, irodalomból és nyelvtanból négyes lettem. Gondolkodik a továbbtanuláson: Sopron és Győr között vacillál, érdekli a menedzsment, a sport, a jog. Csokoládét persze kap a tanárnőtől, ahogy Kornél is, aki a szalagavatón vállalta, hogy palotást táncol. Petrán és Kornélon kívül 457-en kapták meg tegnapig a félévi osztályzatokat a Hermanban, most még ellenőrző formátumban, jövőre már elektronikusan. - Iránymutatás a félévi értesítő, megmutatja, mire kell koncentrálni év vége felé - ezek már Spaits Sándor oktatási igazgatóhelyettes mondatai. Kitűnőjük most nem volt, félévkor szigorúbbak a kollégák, ez motivációs eszköz. A félévi teljesítmény beszámít az egész éves értékelésbe. Az igazgatóhelyettesnek az a tapasztalata, a szülők a félév során kapott érdemjegyekkel nincsenek mindig tisztában. A félévi értesítőt alá kell írniuk, az első szülői értekezleten reagálhatnak is rá. Ilyenkor többen elmennek az értekezletre.

- Eljött az igazság pillanata! - kezdi pénteken az osztályfőnöki órát, azon belül is az értesítők kiosztását dr. Tóthné Gősi Enikő a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolában.

NAPI KAPCSOLATBAN A SZÜLŐKKEL

A 6. b-seknek kivetítve, oszlopdiagramon mutatja be a tantárgyi átlagokat. Szégyenkeznivalójuk nincs, az iskolában ők az egyik legjobb osztály, hittanból kimagasló eredményeik vannak, de néhányan azért elbohóckodták a félévet, úgy látja a tanárnő. Kilenc kitűnőjük van - neki ezeket az ellenőrző könyveket a legkönnyebb megírni, a csupa ötöst egymás alá. Borsics Anna az egyik a kilencből. Nagyon örül, de érzi, nyelvtanból, matekból és irodalomból egyre több az anyag, azokra nagyon kell koncentrálni a következő félévben. A padtársa, Bokor Bianka katasztrofálisnak érzi az eredményét - matekból kettest kapott, sok hármasa van, de ígéri, összeszedi magát, és javítani fog év végére. Breznovics Karola a magatartásra kapott négyest nem érti, azt tervezi, óra után megkérdezi az osztályfőnököt az okáról. Ő németből, matematikából és magyarból próbál majd jobb jegyeket szerezni. Dr. Tóthné Gősi Enikő nem győzi elégszer elmondani: az év végi jegyek már számítanak a továbbtanulásnál, mindenkinek szorgalmasabbnak kell lennie. A nyolcadikosoknál a félévi eredményt is beszámítják, rajtuk különösen nagy a teljesítmény kényszere. 357-en kaptak a héten félévi értesítőt az iskolában. Sátory Károly igazgató fontosnak tartja megjegyezni: ők igyekeznek napi kapcsolatban lenni a szülőkkel. Félévente kétszer pedig külön is értesítik őket írásban, ha úgy látják, valamelyik tantárgyból gondja van a gyerekeknek.

És hogy miként motiválnak? Minden hetet a templomban kezdenek, áhítattal. Ezen felsorolják azoknak a nevét, akik az előző héten valamiben kiemelkedtek - versenyen, rendezvényen vagy sporteseményen szerepeltek - a többiek megtapsolják őket, az egész közösség büszke rájuk. Az alsósok a második osztály első félévéig szöveges értékelést kapnak, utána kezdenek csak osztályzatot adni a tanárok, a második év végétől. Alsó tagozaton szöveges értékeléssel egészítik ki az osztályzatokat, hogy értsék a szülők, mi van a számok mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!