Hírek

2017.01.08. 20:14

Jégre menni veszélyes!

Körkép - Egyetlen embert elbírhat a négy-öt centiméter vastagságú jég, két ember súlyához már nyolc, sportolásra pedig legalább 12 centiméteres szükséges.

Szombathelyi Médiaközpont

A kemény mínuszokban hízik a jég a vasi élővizeken. A katasztrófavédők és a mentők is arra figyelmeztetnek, hogy a jégre menni veszélyes, sőt - Szombathelyen az önkormányzati rendelet szerint - tilos is! A víz sokkal jobb hővezető, mint a levegő, így ha valaki alatt beszakad a jég, a hideg vízben gyorsan lehűl a test, így mindössze harminc másodperc alatt kialakulhat a hidegsokk, ami keringésmegálláshoz vezet.

A beszakadást általában recsegés-ropogás előzi meg, ha ilyet hallunk, vessük magunkat hasra, mégpedig arccal a part felé, széttárt végtagokkal, hogy minél nagyobb felületen oszoljon szét a súlyunk, így próbáljunk kikúszni a szárazra. Vízből, jégből csak az mentsen, akinek ebben jártassága és jogosultsága van, hiszen számos esetben előfordult már, hogy az is odaveszett, aki megfelelő tudás és felszerelés nélkül akart segíteni. Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy 2012 óta jég alól vagy jeges vízből embert nem kellett menteniük, bajba került állatokhoz viszont gyakran hívják őket.

A tűzoltók kiképzési tervébe is bekerült a jégből mentés, ezért a teljes állomány részt vesz ilyen gyakorlatokon, amelyeket az időjárási körülményeknek megfelelően általában januárban tartanak. Számos speciális mentési eszközzel is rendelkeznek, ilyen például a felfújható mobil stég, amely hat méter hosszú és másfél méter széles.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!