Hírek

2017.02.23. 07:20

A haldokló sem kivétel? - Jövőre már az lesz

Szombathely - Az influenzajárvány enyhülése miatt csütörtöktől már csak részleges látogatási tilalom van érvényben a Markusovszky kórházban.

Nagy Ildikó

Mint azt dr. Káldy Zoltántól, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatójától megtudtuk, február 23-ától az intézmény összes (a szombathelyi 11-es Huszár úti, a körmendi, a celldömölki, az intaházi és a szentgotthárdi) telephelyén feloldották a teljes látogatási tilalmat, és részleges látogatási tilalmat tartanak érvényben visszavonásig.

Továbbra is tilos lesz a látogatás az onkoradiológiai, a haematológiai, a csecsemő- és gyermekgyógyászati, a szülészeti-nőgyógyászati és az intenzív osztályokon, a többi osztály ajtajai viszont újra megnyílnak a betegek hozzátartozói előtt. A tilalmon minden bizonnyal azért enyhítettek, mert - az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint - az elmúlt héten országosan egyharmadával csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, mint az azt megelőző héten.

A járvány lecsengett, de jövőre is lesz. Talán emlékeznek rá, február 1-jén írtunk arról, hogy míg más kórházakban igen, a Markusovszkyban nem engedték be a hozzátartozókat a haldokló betegekhez az influenzajárvány miatt elrendelt látogatási tilalom alatt. Akkor prof. dr. Nagy Lajos, az intézmény főigazgatója ezt azzal indokolta, hogy az ilyen esetekre vonatkozó szabályokat és tennivalókat a kórház járványokra történő felkészülési terve tartalmazza, az pedig nem tette lehetővé a méltányosságon alapuló kivételezést.

Domnanics Jánosné nézi a kiragasztott figyelmeztetést a Markusovszky kórház bejáratánál. Ma már enyhítettek a korlátozáson, de továbbra is tilos a látogatás az onkoradiológiai, a haematológiai, a csecsemő- és gyermekgyógyászati, a szülészeti-nőgyógyászati és az intenzív osztályokon Fotó: Szendi Péter

Akkori írásunkra rengeteg olvasói reakció érkezett, szinte kivétel nélkül mindenki embertelennek nevezte a Markusovszky kórházban érvényben lévő szabályozást. Arra voltunk kíváncsiak, hogy cikkünk hatására történt-e változás, módosították-e az ilyen esetekre vonatkozó protokollt.

Dr. Káldy Zoltán orvosigazgató válaszolt kérdésünkre. Mint írta, „a járványügyi érdekből elrendelt látogatási tilalom értelme a látogatók és a betegek közvetlen találkozásának megakadályozása, ezzel a betegek megóvása a kívülről behurcolt fertőzésektől. Ezt figyelembe véve továbbra sem tartjuk szerencsésnek a tilalmon való enyhítést azzal, hogy engedményeket tegyünk a betegeket védő eljáráson.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk megvizsgálni azon lehetőségeket, hogy miként lehet ilyen esetben a kapcsolattartás alternatív módjait alkalmazni. A betegekkel történő kommunikáció alternatív módjait a fent leírt elvek betartása mellett megfontoljuk és a lehetőségek függvényében megvalósításukat tervezzük.”

És hogy mit értsünk a kommunikáció alternatív módjain? Információink szerint annak lehetőségét is vizsgálják, hogy a betegek és a hozzátartozók a látogatási tilalom ideje alatt kórházi hordozható telefonkészülékek segítségével tarthassák egymással a kapcsolatot.

Úgy tudjuk, tervezik azt is, hogy osztályonként, de legalább épülettömbönként kialakítanak olyan, a betegellátó tértől elszigetelt helyiségeket, amelyekben - a látogatási tilalom idején - a haldokló betegek mellett lehetnek majd a hozzátartozóik.

A cikk előzménye itt olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!