Hírek

2017.02.06. 20:02

Egyhavi eső lett - Nem köszönt még ránk a tavasz a héten

Szombathely - Kitart a tél: fagypont körüli maximumokra készüljünk, és a keleti áramlás havat is hozhat. Egy nap alatt leesett annyi csapadék, mint az elmúlt két hónapban Szombathelyre.

Bakos Ágnes

Csapadékosan indult az első teljes februári hét: több mint húsz milliméternyi eső esett. Pedig 21,2 milliméter a sokévi február havi átlag, hiszen ez a legszárazabb hónap - emlékeztetett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Lehet még csapadék-utánpótlás a héten:

- Ez ilyen rafinált keleti áramlás. Ilyenben előfordulhat például, hogy nemcsak szállingózik, hanem esik is. Volt olyan, hogy hószállingózást ígért az előrejelzés, aztán 12 centiméter hó esett - emlékeztetett az észlelő az előrejelzés bizonytalanságára a mostani időjárási helyzetben.

Esőből már kijutott februárban. A tavaszra még várni kell Fotó: Szendi Péter

Jó hír, hogy a csapadék kimosta a levegőt, a szél tovább tisztítja - ugyanis szelet is kapunk. Várhatóan az északi, északkeleti szél élénkül, erősödik meg a napokban. Biztos, hogy ráérünk még elővenni a tavaszi kabátot: -3 és -7 °C között látszanak a hajnali minimumok, míg a nappali maximumértékek 0 és +4 °C között lesznek a héten - ezt mutatja az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi prognózisa. Nem is olyan régen, 22 évvel ezelőtt még nagyon melegünk volt február 7-én. Aznap lett Szombathelyé a napi melegrekord, ugyanis +20,2 °C-ot mértek. Azóta sem volt ennyire meleg ez a nap Magyarország területén, és idén sem dönti meg a melegrekordját Szombathely.

A frontérzékenyek tapasztalhatták, hogy az elmúlt napokban melegfronti hatás érvényesült, mára már hideg-fronti hatás okoz fejfájást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!