Hírek

2017.02.17. 18:30

Évről évre többen járulnak az anyakönyvvezető elé Vas megyében

Körkép - 2010-ben volt a mélypont, azóta nő a házasodási kedv. Májustól szeptember végéig tart az esküvők főszezonja.

Tóth Kata

2010-ben mindössze 35 és fél ezer pár járult az anyakönyvvezető elé - ez az elmúlt évtizedek mélypontját jelentette - úgy országosan, mint Vas megyében, ahol 803 pár kelt egybe. Az elmúlt öt évben kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi 46 ezer házasságkötés már 18,4 százalékkal haladta meg az előző évit, és több mint 29 százalékkal múlta felül a 2010. évi mélypontot. 2016 első háromnegyed évében pedig újabb tíz százalékkal nőtt a házasságkötések száma az előző év hasonló időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, előzetes adatai szerint 2016 első 11 hónapjában 48 920 házasságot kötöttek. Ez a szám a decemberi adatok nélkül is több volt, mint ahányan 2015-ben házasságra léptek. Vas megyében tavalyelőtt 1083 pár tagjai gondolták úgy, hogy ideje elköteleződniük: 130-cal többen, mint az előző évben.

2010-ben volt a mélypont: csak 35 és fél ezer pár lépett frigyre. A 2015. évi 46 ezer esküvő 18,4 százalékkal több, mint az előző évi szám Fotó: MTI

Szombathelyen a városházán kívül az önkormányzati rendelet alapján eleve engedélyezett helyszíneken - az Iseumban, a Történelmi Témaparkban, a Vasi Skanzenben, a Saághy István Erdészeti Központban, a Zarkaházi kastélyban és a Herényiek Házában mondhatjuk ki az igent.Más helyszínen erre külön kérelem alapján van lehetőség, mondta el Boros Eszter anyakönyvvezető, és hozzátette: az esküvői főszezon jellemzően májustól szeptember végéig tart: kora délutántól estig foglalhatók az időpontok.

Az idei évi naptárjukba szépen gyűlnek az esküvői előjegyzések, de ha nem ragaszkodik egy pár a konkrét órához, perchez, akkor mindenkinek találnak megfelelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!