Hírek

2017.02.08. 11:30

Nem kellett robbantani a jeget Rábahídvégnél

Megyei körkép - Majdnem egy métert apadt a Rába jeges folyama szerdára, miután kedden közelítette a rábahídvégi házakat. Folyamatos volt a figyelőszolgálat, most ellenőrzik a híd tartópilléreit.

Bakos Ágnes

Jég torlódott fel a Rábán Rábahídvég és Püspökmolnári között.

Egy kisebb szoba alapterületét is kiteszik a legalább húsz centiméter vastag jégtáblák, amelyek már a Rába mellé tolódtak Rábahídvégnél. Ahogy kedden, szerdán is sokan álltak a hídon és csodálták a természet erejét. Pados Richárd és Hujber Petra Egervölgyről jöttek nézelődni, azt mondták, indultak Zalaegerszegre, és olvasták, hogy mekkora jég torlódott fel Rábahídvégnél, ezért tettek kitérőt errefelé.

A fiatalok már a parthoz is lemerészkedtek - kedden ez még lehetetlen vállalkozás lett volna, hiszen teljes szélességében bedugult a folyó. Az oka a vastag jég, a kisebb olvadás és az eső. A Rábán érkezett kisebb árhullám megemelte a jégtáblákat, amelyek ezen a kanyargós szakaszon nem tudtak tovább-úszni. Ez emelte meg a vízszintet és okozta a jégtorlódást - emlékeztetett a szerdai vízügyi tájékoztatóban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A kialakult vízszint, illetve az érkező jégtáblák megközelítették a rábahídvégi híd alsó élét kedden, aztán szerdán már kevés nyoma maradt a magas vízállásnak. Egyébként hasonló jelenségre számítottak a vízügyi szakemberek a püspökmolnári vasúti hídnál és a rumi közúti hídnál is.

Nem hagyták magára a kritikus Vas megyei Rába-szakaszokat: a vízügyi szakemberek ideiglenes vízmércéket és figyelőszolgálatot állítottak fel. Természetesen minden érintett tudott a jéghelyzetről: a vízügyesek felvették a kapcsolatot a hidakat kezelő közúti és vasúti szakemberekkel. Egy jégrobbantó járőr indult még kedden Rábahídvéghez, de nem volt szükség beavatkozásra, nem kellett kirobbantani a jeget a víz útja elől. A természet oldotta meg a jégdugó problémáját. Mozdult annyit a jég és a víztömeg, hogy a torlódás lejjebb csúszott olyan nyílt ártéri területekre, ahol van elég helyük a jégtábláknak, hogy szétterüljenek. Ezt láthatták, akik szerdán nézték meg a folyót Rábahídvégnél.

Fotó: Szendi Péter

- Lehetne jégszobrot faragni - méregette Hujber Petra a partra vetett jéghalmokat. Pados Richárd szerint ahhoz ennél is nagyobb táblákra lenne szükség. Egy másik jeges jelenséget is eredményezett a vízhelyzet: a meredekebb partszakasz felé üvegtáblaszerűen állt a fagyott víz a füvön: ráfagyott a gyorsan apadó víz a partra, jéghártya húzódott az egész területre.

Kevésbé szép oldala volt a jégtorlódásnak, hogy a megemelkedett vízszintek megközelítették a Rábahídvég szélén lévő házakat. A település, a Rába közelsége okán rendelkezik egy 5 ezer darab zsákból álló úgynevezett induló készlettel - emlékeztetett Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Elmondta, és a helyszínen is látható volt: nem kellett homokzsákokat tölteni és azokkal védeni a házakat.

A  vízügy szerdai jelentése szerint  a  vízszintek majdnem egy métert apadtak, csökkent a veszélye annak, hogy a jégzajlás a hidakat veszélyezteti.

Rumnál csendesen hömpölygött szerdán a Rába. A hídnál vízállásfigyelésen értük Varga Károly Gyulát, a Rumi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét. Azt mondta, kétóránként körülnéznek, és Zsennyénél is, ahol a Sorok patak a Rábába torkollik. Errefelé nem volt jégtorlódás, szerdán is csak egy-egy tábla és kevés hordalék ért Rumig. - Az ott a saját jege - mutatott Varga Károly Gyula a túlpartra, ahol a sekélyebb víz befagyott ezen a folyószakaszon is. Itt nem volt veszélyben a közúti híd, de ahol kellett, ott a szakemberek ellenőrizték, hogy a jég és a víz nyomása nem tett-e kárt a tartópillérekben.

Fotó: Szendi Péter

A vízügyi jelentés kitér a várható időjárásra is, hiszen nem mindegy, hogy kap-e csapadékutánpótlást a Rába és a többi hazai folyó. Számottevő csapadék nem várható, kisebb mennyiségekre a Tisza vízrendszerén lehet számítani a napokban, majd ott is csökken a csapadékhajlam.

Vas megyébe hószállingózást, jelentéktelen havazást ígér csütörtökre a meteorológiai prognózis, de ez a csapadékmennyiség nem lesz hatással a Rába, de még a patakok vízállására sem. Legfeljebb havasan szebb látvány lesz a partra került jéghalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!