Hírek

2017.02.13. 16:28

Olvassunk együtt ovisokkal! - Egzotikus, bájos és kalandos történeteket találhatunk a gyerekeknek

Mindig hálás feladat gyerekkönyvek között válogatni. Az ifjúsági regények mellett a legkisebbeknek szóló mesekönyvek, foglalkoztatók is nagyon szerethetőek. Nagy a választék a piacon, igazi kincseket találhatunk.

Bakos Ágnes

Az elmúlt tíz évben mindig volt segítségem: volt és van a családban ovis korú gyerek, akinek lehet mókás, kedves, tanulságos mesekönyveket, mondókás kiadványokat válogatni.

Balázs négyéves, ő mindig a hátizsákjában cipeli Miffy egyik történetét, bármelyik nagyszülői házba is utaznak a hétvégére. Pisti hatéves, mindjárt iskolás, a könyveket nagyon szereti, most a Hoppik a kedvencei.

HOPPIK

A hoppik világában mindent apró, sürgő-forgó lények népesítenek be. Nagyon sok a dolguk, mindig sietnek, de ünnepelni nagyon szeretnek - írja a mesesorozat ajánlója. Rajzfilmen is követhetők a hoppik kalandjai, de könyvben mégiscsak jobb! A hoppik sütit sütnek, leveleket írnak, ajándékot készítenek, vagy egyszerűen csak örülnek. Minden ország minden fontos ünnepéről ők gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik a gyerekek. A hoppimesék hősei: a talpraesett Toppi, a kicsi Pötyi, az okos Süti, és Doki, a feltaláló. A Pozsonyi Pagony gondozásában jelent meg 2013-ban az első kötet Hoppifalváról.

EMIL

Egy francia szerző, Vincent Cuvellier mesesorozata Emil kalandjai. Pistinek az Emil denevért szeretne című a kedvence a sorban. A Naphegy gondozza, és Lackfi János fordításában olvashatjuk. Emil a gyerekekre jellemzően kissé abszurd, bármit lehetségesnek tartó látásmódjával nemcsak a gyerek olvasót, de a neki mesélő szülőt is garantáltan megnevetteti. Íme egy igazán „emiles” részlet: „Kistesók, most nem azért, de Emil akar egy denevért!

Ez így van, és nem máshogyan van! Emil denevért akar. Ez szokatlan

Igazit. Olyat, amelyik nappal aluszik.

Szárnyas, fogas, karmos, körmös, gombszeme van, este röpdös!”

Egy kedves vélemény egy felnőtt Emil-olvasótól:

„Elképesztően pihent szövege van, a gyerkőcérvelést nagyon eltalálta. Okos, aranyos, jók a rajzok is ”

S ha már rajzok: azok Ronan Badel munkái.

MIFFY

A legkisebbek is megszeretik a Miffy-sorozatot, például a Nagypapa és nagymama nyuszi című részt. Tamás Anna fordította, az illusztráció a szerző, Dick Bruna munkája, aki egy idén kilencvenéves, mindig mosolygó író.

Miffynek nem mellékesen már szobrot állítottak Hollandiában!

KEDVES VADSÁG

Nicholas Oldland sorozatában helyet kapott a melegszívű medve, a hebrencs hód, a jámbor jávorszarvas és közös vadvízi kalandjuk. Bájos, könnyed humorú, tanulságos, de nagyon is mai meséket kapnak a kanadai sorozatban a gyerekek. Az egyedi képi világ a szerző munkája, magyarul Rozgonyi Sarolta fordításában, a Tessloff és Babilon kiadásában lapozhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!