Hírek

2017.02.07. 19:45

Sport, kultúra, oktatás: a civil szervezetek az élet minden területén jelen vannak

Szombathely - Hatodik alkalommal rendezte meg kedden délelőtt a Civil sajtóreggelit a Vas Megyei Civil Információs Centrum a Promen-villában.

Tersztyánszky Krisztina

A tavaly ősszel indult kezdeményezés lendülete máig sem fogyott el. A centrum minden alkalommal új és új nonprofit szervezetek képviselőit hívja meg, hogy a jelen levő médiaszakemberek közvetítésével minél szélesebb körben megismertesse tevékenységüket. Lehetőség szerint mindig valamilyen aktuális, nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényük kapcsán.

Elsőként a frissen egyesületté alakult Vasi Triatlon SE mutatkozott be, invitálva a közönséget február 14-re, a dr. Zakariás Géza többszörös IronMan-nyertes sportolóval tartandó beszélgetésre.

Kőszegfalviné Pajor Klára, Hegedűs László, Takács Imréné és Nagyné Kuglics Éva mutatták be a Tanoda programokat
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A továbbiakban a Rum-Kastély EGYMI-ben működő Csigabiga Alapítvány képviselői kaptak szót. Szervezetük 2000 óta foglalkozik azzal, hogy segítse a fogyatékkal élő gyermekek társadalmi életben való részvételét. Ehhez most a "legfiatalabb" művészeti ágat, a filmezést hívják segítségül. Az alapítvány által támogatott intézmény évek óta foglalkozik speciális filmezéssel. Nemrégiben egy olyan projektbe kezdtek, amelynek célja, hogy minél több hasonló intézményben elkezdjék használni ezt a hatékonynak bizonyuló nevelési lehetőséget. A speciális filmezés módszertanáról február 17-én egy rendkívül sokrétű projektnapot tartanak a Rum-Kastélyban. Az egész napos program keretében megszólalnak a szakterület legjobb hazai képviselői, lesz fotókiállítás és filmvetítés, és bemutatják az újonnan elkészült módszertani füzetet is. A tanultakat a résztvevők még aznap a gyakorlatban is hasznosíthatják, ugyanis délután közösen egy kisfilmet készítenek.

Nagy Krisztina, a Civil Információs Centrum vezetője felhívta a figyelmet, hogy a civil szervezetek az idén már a Herényi Virágúton is kitelepülhetnek, népszerűsítve tevékenységüket. A szervezésben a H+Média és Kulturális Egyesület a partner. A Skorpió Boksz Klub képviselője a Savaria Legio Race nemzetközi extrém futóversenyre invitált, amelyet április 29-én rendeznek meg a Szabadidő Központban.

Végül egy új pedagógiai kezdeményezéssel, a Tanoda programmal ismerkedhettek meg a jelenlevők. A hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségét célzó kétéves projekt indításának lehetőségét három vasi szervezet nyerte el. Bővebben az Olad Városrészért Egyesület és az Oladi Általános Iskola közös felzárkóztató programtervezetével ismerkedhetett meg a hallgatóság. Nagyné Kuglics Éva, a szakmai megvalósítás vezetője elmondta: a két év során előtérbe kerül majd a pályaválasztás kérdése, a konfliktuskezelés, a szabadidős és kézműves-tevékenységek, a közösségépítés, a sport és természetesen a tanulási kompetenciák fejlesztése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!