Hírek

2017.03.18. 21:15

Áder János másodszor, március idusán - A hét fontosabb eseményei

Államfőválasztás, nemzeti ünnep, a körmendi Erdélyi Alex betegsége és gyógyulási reményei. Ez történt a héten.

VN-összefoglaló

ÁDER ÚJRA

Az Országgyűlés két fordulóban választott köztársasági elnököt a hét elején.

Áder János államfőként újabb öt évre bizalmat kapott. A titkos szavazásban 170 képviselő vett részt, mindannyian érvényesen voksoltak. Áder János, a Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére 39-en szavaztak. Áder Jánost a második fordulóban választotta államfővé a parlament, miután az első kör kétharmados támogatás híján eredménytelen volt. A második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot. Áder János a páholyban fogadta a gratulációkat, köztük Orbán Viktor miniszterelnökét. Az 1959-ben született Áder János - volt házelnök, országgyűlési és európai parlamenti képviselő - második ciklusát kezdheti meg a Sándor-palotában. Újraválasztása május 10-étől lesz hatályos.

Az öt évre újraválasztott Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita Fotó: MTI

Elsőként 2012. május 2-án választotta őt elnökké az Országgyűlés, majd - a rendszerváltás utáni ötödik államfőként - 2012. május 10-én lépett hivatalba.

Áder János nős, felesége Herczegh Anita, négy gyermekük van.

Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedszer választott köztársasági elnököt. Az államfőt a tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

BAJNOK LESZ!

Jótékonysági bált tartottak Erdélyi Alex javára. A 13 éves körmendi fiúról tavaly augusztusban derült ki, hogy súlyos beteg, leukémiás. A kicsi kora óta futballimádó, Illés Akadémiára járó kamasz tavaly nyáron bekerült a Bozsik-program U-14-es megyeválogatottjába. Aztán a betegséggel összetörni látszottak az álmai. Négy blokkból álló kezelése jelenleg a harmadik fázisban tart. A családja - bár sokan és sokszor szerettek volna segíteni - eddig visszautasított minden felajánlást. Most viszont már komoly anyagi megterhelést jelent számukra a gyógyszerek, higiéniai szerek finanszírozása. Egyáltalán: a mindennapi megélhetés, hiszen a három gyereket nevelő Zsófia és János időközben elvesztette a munkáját. Az apa gyerekkori barátai álltak elő a jótékonysági bál ötletével. A szülők eleinte vonakodtak, aztán beleegyeztek, hiszen a legjobbat akarják a fiúnak.

Erdélyi Alexről tavaly derült ki, hogy leukémiás. Bízik a teljes gyógyulásban Fotó: Szendi Péter

SZABADSÁG

Ünnepelt a megye az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. jubileumán. A Savaria Múzeum kertjében V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő azt mondta: a '48-as szabadságharc évfordulója máig a legszeretettebb ünnepe Magyarországnak. Azt is mondta, hogy a '48-as csillagok később '56-ra és 1989-re is szórják fényüket.

V. Németh Zsolt méltatta az akkori jegyző, dr. Horváth Boldizsár munkáját is, kiemelve, hogy a megyeszékhely neves politikusa a szabadságharc leverését követően is példamutató közéleti szerepléssel, a fegyverek szava után a politika szavával is segítette szűkebb hazájának fejlődését. - Vas megye sem akkor, sem most nem engedhet a '48-ból - zárta gondolatait az országgyűlési képviselő. A múzeumkertben adták át a város kulcsát a nemrég megválasztott diákpolgármesternek és alpolgármesterének. A beiktatáson dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta: a fiataloknak is tudniuk kell, hogy mások képviselete példamutató szolgálatot jelent. A következő egy évben Horváth Zsolt mint diákpolgármester és Iker Enikő mint diák-alpolgármester látja el e szolgálatot, a fiatalok képviseletét.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar polgármester, a Klapka- és a kishuszárokkal Fotó: Unger Tamás

Vas megye minden városában tartottak megemlékezéseket, ünnepi műsorokat. Például Őriszentpéteren a művelődési ház színpadán kokárda készült egy zöld középpont köré: piros és fehér szegfűkkel rakták körbe a helyi diákok, az 1848-49-es hősök nevét sorolva.

Több állami, megyei és városi elismerés átadására is alkalom volt a nemzeti ünnep

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!