Hírek

2017.03.21. 17:20

Legyen új vagy felújítandó? A házméret és a belváros távolsága is mérvadó az ára mellett

Szombathely - Zsákbamacska a használt ház? Mi lehet a buktató az új-építésűnél? Vannak bőven érvek a használt házak felújítása mellett, valamint az új építésű ház vásárlására is találtunk indokokat. Két családdal számoltunk, mi éri meg.

Bakos Ágnes

ÚJ ÉPÍTÉS

- Két kisgyerekkel, egy állandó elfoglaltsággal járó munka mellett a felújítás az elég hosszadalmas lett volna, meg nehézkes - mondta Kovács Anita az Országh László utcában. Az Újvilág utca és a mezőgazdasági terület között gyakorlatilag „kinőttek" a családi és a sorházak az elmúlt hetekben, a legtöbb épületben már laknak is, Anitáék tavaly ősz óta. - Mikor mi januárban megnéztük, egy üres telek volt, és novemberben költöztünk. Kiválasztani kellett az anyagokat, mást nem tettünk hozzá - sorolta az új építésű ingatlan előnyeit.

- Tavaly ez az utca mindkét oldalon üres volt, ez az egy ház volt tető alatt itt mellettünk. Azóta benépesült - mutatta a környéket. Az új kialakítású terület hátránya, hogy nincs még kész út, amely az új házak közé és között vezet, ez a feladat még hátravan. Valamint a ház körüli utolsó simítások, mint a kerítésépítések, a kertek beültetése, a füvesítés. Anita kisfia a meleg tavaszi időben neki is látott a feladatnak: Peti a dömperével a leendő kert földjét pakolta a ház mögött nagyon buzgón. Nem volt korábban kertjük, ez a gyerekek miatt fontos érv volt amellett, hogy kertes házba költözzenek. Az nem volt egyértelmű, hogy új építésű házat vásárolnak, néztek használt családi házakat is. Elsősorban a mérettel volt probléma.

Lajos Petra megmutatta, hogy gőzerővel dolgoznak az 1981-ben épült házuk felújításán: falat bontottak és nyílászárókat cserélnek Fotó: Unger Tamás

- Vagy túl kicsi lett volna, vagy túl nagy, 150 négyzetméter felett szerintem Dunát lehet rekeszteni a használt lakásokkal. Ez a száz négyzetméter körüli alig jelenik meg, és erre azonnal lecsapnak - mondta a tapasztalatukat a helyi használtlakás-kínálatról.

A gazdaságos, modern fűtést emelte ki az új építésű ház mellett érvelve Anita férje, Solymos Dávid. Tény, hogy egy húsz-negyven éves családi ház fűtési rendszerének felújítása nem olcsó mulatság, és persze további „zsákmacskák" kerülhetnek elő az átépítési munkák alkalmával.

ÚJABB ÚJAK

Megtelni látszik már Szombathely: alig van eladó, építésre alkalmas telek - ennek ellenére biztosan lesznek még építkezések. Persze nemcsak Szombathelyen, hanem szerte a megyében. A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett összegzése szerint több mint a háromszorosára nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Tavalyelőtt 417 engedélyt adtak ki Vas megyében - tavaly 1321-et. Az elkészült, használatba adott új lakásokból is sokkal több lett tavaly: 2015-ben 230 volt, 2016-ban már 343 lakást adtak át.

Van még néhány szombathelyi telek, ahová épülhetnek házak Fotó: Unger Tamás

HASZNÁLT

- Annyi pénzünk nem volt, hogy egy új házat építsünk. Több házat néztünk, ez volt az, amelyik mind a kettőnknek tetszett - mutatta a felújítás alatt álló, 1981-ben épült kétszintes épületüket Lajos Petra. A méret megfelelő volt: felül a szobák, alul a nappali és a többi közös helyiség. Az elosztáson tudtak változtatni, az alsó szinten falat bontottak, átalakítják a teret, burkolatokat és nyílászárókat cserélnek.

A belváros távolsága is szempont volt a házválasztásnál. - Annyira nem akartunk falura költözni, azért Hermánt választottuk, nincs messze a város, mind a ketten autóval járunk, így nem távolság. A hatalmas kert sem elhanyagolható szempont, kevés új építésű házhoz tartozik viszonylag nagy kertrész. Itt gyümölcsöst, játszóteret is kialakíthatnak majd.

- Jó áron jutottunk hozzá, a felújítási költségeket számolva is olcsóbb lesz, mint egy új építésű ház - számolt Hegedüs Krisztián. A környéken egy új, ilyen méretű házat 40 és 50 millió forint között vásárolhatnak - ennek az összegnek körülbelül a feléből lesz meg az ő otthonuk. A vásárlás előtt alaposan átnézették az ingatlant: statikailag megfelelt, a tetőt nemrég felújították. A hozzáértők is azt mondták, megéri, ezért vásárolták meg és álltak neki a felújításnak. (A házhoz egyébként a felújítási munkákat felügyelő macska is járt, extra bónuszként.)

A szombathelyi Újvilág utca keresztmetszetében jól látszik az ingatlanhelyzet: van új építésű ház, amelyre két régi és két felújított jut Fotó: Unger Tamás

SZAKÉRTŐ

Használt vagy új építésű? Melyik a kelendőbb?

Zsigmond Balázs, az egyik szombathelyi ingatlanközvetítő tulajdonosa szerint nem lehet egyikre sem mondani, hogy az a jellemző irány. Például, ha valaki a szombathelyi belvárosban akar lakni, annak nincs sok választása, hiszen nincsenek belvárosi telkek, ott régi házat újítanak fel. Az még alternatíva lehet, hogy elbontanak családi házat és a helyére építkeznek, de ez nem jellemző - tette hozzá Zsigmond Balázs. Azt tapasztalta a szakértő, hogy akinek nem baj, hogy külső területen lakjon, az építkezik. Szombathelyen is vannak még telkek, például Nárai felé. Kiemelte azt is, hogy aki az állami támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményt akarta, akarja igénybe venni, az új építésűben gondolkozik, az építési konstrukcióban ugyanis nagyobb az igénybe vehető támogatás, mint használt lakás vásárlásánál.

Ahogy Kovács Anitáék, Zsigmond Balázs is említette a méretet: a kilencvenes években épült családi házak nagyon nehezen eladhatóak: nagyok a mostani igényekhez.

A régebben vagy az elmúlt tíz évben épült házak alapterülete kisebb, azok hamar elkelnek - ahogy az új építésűek is.

A kiadott új lakásépítési engedélyek száma (Vas megyében, negyedévenként)

2015. I. 147

2015. I-II. 247

2015. I-III. 308

2015. I-IV. 417

2016. I. 174

2016. I-II. 496

2016. I-III. 941

2016. I-IV. 1 321

Forrás: KSH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!