Hírek

2017.03.27. 17:50

Egy évvel meghosszabbították a képviselők Jordán Tamás megbízatását

Szombathely - Rendkívüli ülésén döntött Jordán Tamás színházigazgatói szerződésének egy évvel való meghosszabbításáról a szombathelyi közgyűlés, a színházi világnapon. Április végére lesz új kiírás.

Bakos Ágnes

Tizenkilenc igen és egy nem szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött úgy a szombathelyi képviselő-testület, hogy Jordán Tamás marad a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője 2017. október 1-je és 2018. szeptember 30-a között. A direktor jelenlegi munkaviszonyával megegyező feltételekkel kapott megbízást plusz egy évre. Arról is határoztak a képviselők, hogy új pályázati kiírást tesznek: ez törvényi kötelezettség, az eredménytelenül zárult pályázat után harminc napon belül.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára a kiírás feltételei két ponton változtak. Egyrészt nem öt évre szól majd a megbízatás, hanem 2018. október 1-jétől 2021. január 31-éig. Másrészt előnyt jelentő feltétel lesz az elbírálásnál a gazdagsági társaságként működő színházban eltöltött legalább ötéves vezetői tapasztalat.

Ahogy az előző pályázatot, az új kiírásra beérkező pályamunkákat is szakmai bizottság véleményezi majd: abba két tagot delegálhat a közgyűlés. Hétfőn úgy döntöttek, hogy Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármestert és dr. Ipkovich György (Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt) képviselőt delegálják a bizottságba.

Fotó: Unger Tamás

A Jordán Tamás megbízatásának meghosszabbításáról és az új pályázatról szóló határozati javaslatra Koczka Tibor alpolgármester szavazott nemmel, Balassa Péter (Jobbik) volt, aki tartózkodott. Azt mondta a napirendi pont vitájában, hogy az előző pályázati eljárásban történt szivárogtatás miatt ügyészségi feljelentést tett, miután kiszivárgott a másik pályázó munkája. Amíg a vizsgálat le nem zárul, szerinte nem lehet tisztességes eljárásról beszélni.

- Több magyar előadás, több zenés darab, kevesebb politika - ezeket az érveket sorolta dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) a vitában. Szerinte ezt várja el a szombathelyi közönség.

Nyugodt munkát szeretnének a színházban, az álláspontjuk nem változott - erről is beszélt dr. Nemény András (Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt) a vitában.

Jordán Tamás maga is felszólalt az ülésen. Megköszönte a képviselők többségének, hogy elfogadták, hogy maradjon, és megköszönte az egész országból jövő biztatást, együttérzést. Mindenkinek azt kívánta, számoljon el a lelkiismeretével. A közgyűlés után elmondta: pályázni fog a következő kiíráson, ismét indul a szombathelyi színház vezetéséért.

A rendkívüli ülést óriási figyelem kísérte: több országos televíziócsatorna is élőben tudósított a tanácskozásról. Egy tüntető is volt: a városháza előtt egy fehérre maszkírozott arcú, pantomimest imitáló alak osztott szórólapot: némán, feliratokkal közölte, hogy szerinte „ripacsok" a képviselők, egy színi előadás a közgyűlés.

Zárt ülés is lett volna hétfőn: levették a napirendről mindkét témát, a Szova és a Vasivíz idei üzleti tervét, azokat majd a jövő hétfőn, ugyancsak rendkívüli ülésen vitatják meg a képviselők.

A színházi világnapon volt téma a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázata Szombathelyen. Ilyenkor minden évben egy neves színész megfogalmazza gondolatait, azt olvassák fel az aznapi előadások előtt szerte a világban. Hétfőn nem volt előadás a szombathelyi színházban, Jordán Tamás kezdeményezésére a rendkívüli közgyűlés után, a nagyteremben tolmácsolta Isabelle Huppert francia színésznő gondolatait Nagy Cili, a Weöres Sándor Színház színművésze. Az egyik mondata az idei üzenetnek: „A színház erős, mindent túlél, háborút, cenzúrát, pénzhiányt."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!