Hírek

2017.03.13. 19:35

A könnyűipari szakmák versenye volt Szombathelyen

Szombathely - Blézerek, laptoptáskák, kesztyűk is készültek a 10. Szakma Sztár versenyen.

Bakos Ágnes

A 17 résztvevőből 11-en jutottak tovább az egész napos verseny után a Szakma Sztár Fesztivál áprilisi, fővárosi döntőjébe. A továbbjutók között az egyetlen szombathelyi versenyző, Sümegi Brigitta is ott van. Egy bizonyos, százalékban megadott szakmai minimumot kellett teljesíteni a diákoknak a saját szakmájukban a hétfőn tartott versenyen. Szerintük nehéz volt, a zsűri véleménye szerint kevésbé - árulta el Bukvai Albertné versenyfelelős.

Szombathelyen a bőrdíszműves, a férfi- és a női szabó szakmák képviselői versengtek az ország minden részéről. Jöttek diákok Debrecenből, Szerencsről, Nyíregyházáról, Pécsről és Székesfehérvárról is - sorolta. - Megírták az írásbeliket, ott elértek egy bizonyos százalékot, úgy jutottak erre a fordulóra.

A szombathelyi versenyző, Sümegi Brigitta a Szakma Sztár megmérettetésen díszpárnát is készített Fotó: Szendi Péter

Ez a válogató egyben a szakvizsga követelményrendszerét is teljesíti, akik elérik a meghatározott szintet, azoknak nem kell már szakvizsgát tenni - ismertette Bukvainé. Összetett volt a feladatsor: hozott munkát is bemutattak, helyben pedig mintadarabot és műszaki leírást kaptak, utána álltak neki dolgozni.

Ha alaposan átnézték a leírást, akkor kevesebbet kellett javítaniuk. Persze volt, aki veszített munkaidőt a többszöri vasalással, a szegélyek javításával. - Hibaként azt látom, hogy mindenre megtanítjuk a gyerekeket, csak a vizsgaszituációra nem - értékelte a munkát a versenyfelelős. Szerinte nem tudják beosztani az idejüket a diákok, izgulnak. Ez a forduló erre is jó volt: aki továbbjutott, annak már szakmája van, és az országos versenyeken szerepelhet.

Aki nem jutott tovább, az pedig hasznos vizsgagyakorlatot szerzett a színvonalas szombathelyi megmérettetésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!