Hírek

2017.03.10. 18:53

Vigyázz, kész, rendész! - Zárkát rendeztek, lőttek, oltottak Körmenden

Körmend - Lőttek, zárkát rendeztek, futottak és tűzoltásba is kezdtek a diákok az első Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny régiós fordulójában.

Bakos Ágnes

- A csapatotok összes pontszáma 24 lett, nyolc pontot kaptatok a tiltott tárgyak megtalálására és 16 pontot a cellarendre - értékelték a büntetés-végrehajtási állomáson a Savaria Szakgimnázium csapatának teljesítményét. Az alkoholos szájvizet és a kávét bent hagyták a diákok a zárka szekrényében, pedig azok tiltott tárgyak. A másik apró hibát az ágynál találták az ítészek: hiába volt feszesre ágyazva a lepedővel, a takarót is úgy kellett volna igazítani. Ezeken felül viszont kiválóan teljesített a csapat. - Így tűzkész a fegyver. Először van egy próbalövés a papírra, aztán öt percetek van az öt lövésre - ezeket az instrukciókat már a lövészeti feladatnál hallhatták a diákok. Senki nem ijedt meg a fegyvertől.

A katasztrófavédelmi szakmai feladatnál fel kell ismerniük a szakfelszereléseket, aztán szerelési munka volt, azt is időre kellett végrehajtani a rendészeti versenyen.

Gyakorlott mozdulatokat láthattak  az  ítészek például a zalaegerszegi diákoktól a „tűzoltási munkánál”. Az iskolájuknak szerződése van a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziummal, rendszeresen járnak ide gyakorolni, és annyira eredményes a rendészeti képzés, hogy százszázalékos a szakirányú továbbtanulás - tudtuk meg Hollósi Gábortól, a körmendi iskola igazgatójától. Pénteken összesen hat állomáson kellett bizonyítaniuk rátermettségüket és a rendészeti feladatokban való jártasságukat a tanulóknak. Négyfős csapatok érkeztek az egész Dunántúlról Körmendre, egy-egy tanár kísérte a diákokat, akik belügyi rendészeti ismereteket tanulnak, vagy fegyveres szervek és vagyonvédelmi szakmai képzésen vesznek részt.

Vas megyében a vépi középiskolában és a Savaria Szakgimnáziumban van ilyen fakultáció - mindkét iskola küldött csapatot, velük együtt 16 egység mérette meg magát az első Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny körmendi fordulójában. Szintén pénteken rendezték az ország másik három rendészeti szakgimnáziumában is a regionális fordulókat. Központilag, a Belügyminisztériumban összesítik a szerzett pontokat, utána hirdetnek csak eredményt, várhatóan a jövő hét elején. A legjobb csapatok március utolsó és április első napján bizonyíthatnak Miskolcon, az országos döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!