Hírek

2017.03.06. 15:31

Testvérvárosi ajándék Mariborból - 450 éves szőlőtőke oltványát kapta Szombathely

Maribor - Több évtizedes testvérvárosi kapcsolat fűzi össze Maribort Szombathellyel. Az együttműködés zálogaként idén a vasi megyeszékhely is kapott a szlovén város leghíresebb szőlőtőkéjének oltványából.

Vadas Krisztina

1985. óta ápol testvérvárosi kapcsolatot Maribor és Szombathely. A szlovén összefonódás a legerősebbek közé tartozik - azzal együtt 15 testvérvárosa van a vasi megyeszékhelynek. A városok vezetői törekednek a minél szorosabb együttműködés megteremtésére. Tavaly többször is jártak Szombathelyen a maribori küldöttség tagjai, a Savaria karneválon is részt vett egy delegáció. Koczka Tibor alpolgármester 2015-ben látogatta meg Maribor egyik legnagyobb ünnepét, az Öreg Tőke szüretét.

Múlt pénteken dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke utazott a Dráva partjára. Ott nő ugyanis a világ legöregebb szőlőtőkéje: Maribor belvárosát 450 éve díszíti - a Guinness-rekordok könyvében is számon tartják.

Minden évben a böjti időszak kezdetén, ünnepélyesen metszik meg a máig termő növényt, amelynek 55 kilogramm szőlőjéből évente 25 liter bort készítenek. A lemetszett hajtásokat évről évre olyan városok képviselői vehetik át, amelyek baráti kapcsolatot ápolnak Mariborral. Idén Szombathelyt is meghívták a rendezvényre, így az oltványból városunk is részesült, a skanzenben ültetik majd el.

- Ez a barátság és az együttműködés jelképe - hangsúlyozta köszöntőjében Andrew Fištravca, Maribor polgármestere.

Szombathely mellett a német Freising és az osztrák St. Anna am Aigen kapott az öreg szőlőből. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a polgármestertől, Kaja Serbinektől, Maribor borkirálynőjétől és Maja Ziberttől, Szlovénia borkirálynőjétől vette át az oltványt és az emléklapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!