Hírek

2017.03.07. 19:35

A gyengébb nem időnként mégiscsak az erősebb

A helytállásról, a baráti csókról beszéltek a Vas Népe által megkérdezett hölgyek. Nőkről vallottak a nők.

Turbók Attila

A nemzetközi nőnap alkalmából lapunk arra volt kíváncsi, hogy a Vas megyei közéletben tevékenykedő hölgyek miként vélekednek e nevezetes napról, mit várnak az ünnepen. Elöljáróban elmondható, a világon természetes körülmények között több férfi születik, mint nő, a nők viszont tovább élnek, mint a férfiak, így a nemek aránya a Földön 50-50 százalék kellene, hogy legyen. Ez azonban ideális feltételek esetén sem igaz, a Világbank adatai alapján elmondható: a gazdag országok döntő többségében több nő él, mint férfi. Az OECD által 31 leggazdagabbnak tartott országból 29-ben, az Emberi Fejlettségi Index alapján 15 legjobbnak tartott ország közül 13-ban vannak többségben a nők. A nőnapon tehát többen ünnepelnek, a Vas megyeiek alább fogalmazták meg véleményüket:

- Nem feltétlenül magát az ünneplést devalválva, de nem tulajdonítok nagy jelentőséget a nőnapnak, legalább is saját magam irányába - mondta Bánhegyi Adrienn többszörös világ- és Európa-bajnok kötélugró. Hozzátette: családjában is ritka a kifejezetten nőnapi köszöntő.

Bánhegyi Adrienn Fotó: Unger Tamás

- A nőknek egyre nagyobb szerep jut a mindennapokban, egyre több munkahelyen bizonyítják, hogy megállják helyüket a nehezebb helyzetekben is. Ki kell viszont emelni azokat a nőket, akik nap mint nap a legnehezebb, ám egyben a legszebb elfoglaltságot űzik, ők az anyák, akiknek viszont egy életen át jár az elismerés, nem csak egy napon - mondta Bánhegyi Adrienn. Nevetve hozzátette: barátjától ma nem vár sem virágot, sem csokit, csókot viszont mindennap.

- Talán azért is kedves ez a nap, mert a tavaszvárással kötjük össze. A hagyomány ápolása, a nők köszöntése jó szokássá vált akkor is, ha történelmi okával és eredetével nem foglalkozunk. Mi nők örülünk a nagyobb figyelemnek, szívesen is fogadjuk, ám nem szeretnénk ha csak e napra korlátozódna - jelentette ki Szijártó Valéria, Sárvár címzetes főjegyzője.

Szijártó Valéria Fotó: Pajor András

Hangoztatta: a sokat emlegetett egyenjogúság biztosítása a munkahelyen és a családban ma már nem érdem, hanem természetes gyakorlat, minden reálisan gondolkodó nő és férfi normarendszerében. - A nőnap arra jó - mint az egyre szaporodó szakmák napja is -, hogy megerősítse a hagyományt, hangsúlyozza a speciálisan női értékeket, de fontos, hogy mindezt szeretettel és derűvel tegye - mondta a főjegyző, aki egy írónkat idézve megjegyezte: "Van nő, akinek az a boldogság, hogy vegyészmérnök, van, akinek az, hogy vasárnap nyolc gyerek ül az asztalnál." Szijártó Valéria szerint mindkettő tiszteletre méltó.

- A családba születés határozza meg elsősorban minden ember későbbi sorsát, a nőkét is - jelentette ki határozottan Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi vezetője. Ki-emelte: a szegénység és gazdagság ollója egyre tágabbra nyílik napjainkban, ugyanez vonatkozik a morális értékrendre, ahol sajnos női celebek adják a "mintát".

Asbóth Mária Fotó: Szendi Péter

- Jó dolog, hogy a köznevelési és felsőfokú intézményekben oktatók többsége a női nemhez tartozik, a gyógyításban is a javukra billen az arány, ugyanakkor az erőszakot elszenvedők nagy része nő és gyermek. Ezek pedig rányomják bélyegüket a nőnapra is, megoldásuk azonban nem lehet kampányszerű, így erre csak felhívási alkalmat teremt egy ilyen kiemelt nap - hangsúlyozta a szeretetszolgálat vezetője. - Az év tele van szép ünnepekkel, a nőnap nem a legfontosabb közülük, de kedves szokás a "gyengébb nemet" - aki időnként az "erőset" felülmúlja helytállásban - köszönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!