Hírek

2017.03.15. 09:16

Citeraszó, kokárda virágokból – Így emlékeztek 1848-ra Őriszentpéteren

Őriszentpéter – A művelődési házban adtak ünnepi műsort a helyi általános iskolások, énekkarosok és citerások. Az ünnepi beszédben szó volt az Őrségről és az összefogásról.

Bakos Ágnes

„Kossuth Lajos azt üzente" – ezzel a dallal, citeraszóval kezdődött az őriszentpéteri diákok műsora az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 169. évfordulóján.

Fotó: Bakos Ágnes

Felcsendült a nemzeti dal is: megzenésítve, drámai hatása volt, ahogy csak a refrént ismételték a diákok. Kokárda készült a műsor részeként egy zöld középpont köré: piros és fehér szegfűkkel rakták körbe a diákok, az 1848-49-es hősök neveit sorolva. A műsort Németh Ibolya tanította be, az énekkarosokat Baloghné Domján Eszter vezette.

Fotó: Bakos Ágnes

– A kokárda nemcsak külsőség, a forradalom és a szabadságharc itt él velünk – erről is beszélt az emlékezés szónoka Breszkócs Csilla, az őriszentpéteri művelődési ház és városi könyvtár vezetője.

Fotó: Bakos Ágnes

– Mit kíván a magyar nemzet? Béke, szabadság, egyetértés a válasz. És ez jelenti a fejlődést, az előrejutást, az összefogást és a közös jövőt – mondta az igazgató. Hangsúlyozta az értékteremtést helyben, Őriszentpéteren, az Őrségben és az egész országban is. Úgy fogalmazott, egy békében fejlődő várost szeretnének az itt élők. Azt mondta, reméli, a március 15-i ünnepségekről szóló híradások nem aktuálpolitikai beszámolók lesznek, hanem az egykori ifjú hősök emlékekről szól az idei ünnep.

Fotó: Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes

Az emlékezés zárásaként a városközpontban álló emlékműnél koszorúztak az őriszentpéteriek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!