Hírek

2017.03.16. 19:40

Könnyű volt vezetni a várost - Díszpolgári címet kapott a település egykori elöljárója

Répcelak - Csaknem negyven éve aktív tagja a közéletnek dr. Németh Kálmán, aki szerdán kapott díszpolgári címet a város képviselő-testületétől.

Budai Dávid

A város képviselő-testülete a legmagasabb általa adható díjjal fejezte ki köszönetét és megbecsülését a volt tanácstagnak, képviselőnek, sportköri elnöknek és polgármesternek.

Dr. Németh Kálmán Répcelak díszpolgára lett. Az elismerést a város március 15-ei ünnepségén, a csordultig telt művelődési házban adták át az egykori polgármesternek, akinek hivatali ideje alatt - ahogyan az méltatásában is elhangzott - megújultak az utak, felépült az egészségház, új utcák nyíltak meg, átépítették a főteret és az óvodát, kibővítették a tekepályát, új címert kapott a település, és ami talán a legfontosabb: Répcelak megkapta a városi rangot.

Dr. Németh Kálmán a város új díszpolgára. Mögötte utódja, Szabó József répcelaki polgármester
Fotó: Garas Kálmán

Dr. Németh Kálmán ízig-vérig répcelaki. Itt született 1951-ben, majd az általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte és természetesen azóta is itt él. A gimnázium után a Kaposvári Állattenyésztési Főiskolán üzemmérnöki diplomát, majd a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetem levelező tagozatán agrármérnöki diplomát szerzett, ezt követően pedig agrárgazdaságtanból doktorált. Közéleti tevékenyégét csaknem negyven évvel ezelőtt, 1980-ban kezdte.

- Akkoriban minden utcából választottak egy képviselőt, engem is megkerestek, így kerültem a tanácsba - mesélte dr. Németh Kálmán a kitüntetés átvétele után, amikor arról kérdeztem, honnan jött az indíttatás a politikai szerepvállalásra.

- Tanácstagként 1990-ig, majd képviselőként 1994-ig tevékenykedtem, akkor megválasztottak polgármesternek - emlékezett vissza a ma is aktív közéleti tevékenységet folytató lokálpatrióta. Dr. Németh Kálmán húsz éven keresztül volt a település első embere, és ahogyan köszönőbeszédében is hangsúlyozta, nagyon könnyű volt polgármesternek lenni Répcelakon.

- A sok megvalósult fejlődés ellenére a legszívesebben arra emlékszem vissza, hogy a képviselő-testület és a lakosság között mindig nagyon jó volt a viszony. Én nagyon szerettem dolgozni, soha nem fordult elő, hogy gyomorideggel mentem volna be a hivatalba. Abszolút politikamentesen lehetett tenni a városért, amit szerencsére a település kedvező anyagi helyzete is lehetővé tett. Répcelak akkor is a béke szigete volt, és ahogyan látom, ez most sincs másképp. Olyan kollégáim voltak mindig, hogy igazán könnyű volt polgármesternek lenni - fogalmazott dr. Németh Kálmán, aki a Vas Megyei Közgyűlésnek a mai napig aktív tagja, és elnöke a helyi gazdakörnek is.

A város új díszpolgára a közeljövőben szeretné megírni a gazdakör történetét, és azon is gondolkodik, hogy összefoglalja a település eddigi polgármestereinek tevékenységét. Láthatóan meghatódott újdonsült díszpolgárként, pedig egyáltalán nem idegen tőle a díjak átvétele, hiszen éppen tíz évvel ez-előtt, 2007-ben kiemelkedő közszolgálati, társadalmi tevékenysége elismeréséül a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!