Hírek

2017.03.15. 22:05

Simon Zsolt képviseli Magyarországot az ápolók nemzetközi versenyén

Szombathely - A vasi megyeszékhelyen tanuló Simon Zsolt ápolónak készül. Azt, hogy mennyire elkötelezett a szakma iránt, jól mutatja, hogy ő képviseli Magyarországot októberben Abu-Dzabiban, az ápolók nemzetközi versenyén.

Vadas Krisztina

Csaknem egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola Szent-Györgyi Albert Tagintézményének ápoló szakos diákja, Simon Zsolt lett az ország legjobb ápolója, két társával karöltve.

Most ismét ugyanott, az iskola egyik demonstrációs termében találkoztunk vele, de az apropó még a tavalyinál is jobb volt: Zsolt idén arról számolt be, hogy ő képviselheti Magyarországot Abu-Dzabiban, a nemzetközi ápolói versenyen. Több okból is büszke lehet a teljesítményére, hiszen ezzel az eredménnyel egy sztereotípiára is rácáfolt: az ápolás ugyanis nem (csak) női szakma. Továbbá idén végzős a középiskolában, így a versenyre való felkészülés mellett vizsgák is várnak rá.

Simon Zsolt feladatai közé tartozik a vérnyomásmérés is. Gyorsan a miénket is ellenőrizte Fotó: Szendi Péter

Az országos versenyen tavaly három első helyezettet neveztek meg, nekik kellett összemérni tudásukat, hogy kiderüljön, ki indulhat Abu-Dzabiban magyar színekben. Végül az összpontszámok alapján Zsoltot találta a zsűri a legérdemesebbnek erre.

- Szeptemberben kezdődtek a feladatok: minden hónapban küldtek egy kidolgozandó témát és egy feladatlapot. Emellett havonta egyszer Budapestre kellett utaznunk, ahol különböző intézményekben szerezhettünk a verseny szempontjából értékes tapasztalatokat. Ez adta a pontszámok egy részét, emellett volt március 3-án egy nem szakmai része is a megmérettetésnek. Ennek végén dőlt el, hogy ki jutott ki a nemzetközi versenyre - mesélte Zsolt.

Októberben tartják a világfordulót az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, ám addig még több feladat is vár az ápolók ászára. - Májustól októberig ismét elkezdődik egy intenzív felkészülés. A feladatok egy részét előre megadják, azokat begyakorolhatjuk, a többit viszont majd csak ott tudom meg.

Zsolt Budapesten vehette át a legjobbnak járó oklevelet Fotó: Horváthné Cseh Éva

A szakmai részt, illetve az angol nyelvtudást fogjuk erősíteni a felkészülés alatt, ugyanis az egész verseny angolul zajlik majd - részletezte a kihívásokat Zsolt. Ám addig sem pihen: májusban még egy finnországi csapatversenyre is elutazik.

- Nagy álom válna valóra, ha Abu-Dzabiban is nyernék, de már az is óriási eredmény számomra, hogy egyáltalán kijutottam - zárta a beszélgetést az ifjú ápoló. Reméljük, hamarosan újabb sikereiről számolhatunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!