Hírek

2017.03.10. 19:01

A szenvedés útja - Kényszermunkások építették a védővonalat, Sitke és Sárvár között emlékhelyet avattak

Sitke -A Zsuzsanna-vonal építése összefoglalja a II. világháború nemzeti tragédiáját, most emlékművel tisztelegnek az áldozatok előtt.

Cseszkó Tamás

Sitke  és Sárvár között avatták  fel a Zsuzsanna-vonalat,  amelyet a II. világháború idején építtettek zsidó munkaszolgálatosokkal, helyi lakosokkal  és hadifoglyokkal. A kényszermunkásokat később  Mauthausenbe vitték. Ezeknek  az eseményeknek  állítottak  emléket. A programon beszédet mondott  Ágh  Péter,  a  térség országgyűlési  képviselője, Totha  Péter  Joel  és Rácz István  tábori  katolikus lelkészek  pedig  felszentelték az emlékművet.

Fotó: Fotó: Pajor András

Sitkén, a művelődési házban  időszaki  kiállítással emlékeztek, a kiállítást Ferge László őrnagy nyitotta meg, majd  Tóth  Róbert muzeológus előadása következett, aki  a  magyarországi védelmi vonalakról értekezett.

Sitke és Sárvár között található az úgynevezett Zsuzsanna-vonal Háborús Emlékhely, amelyet ünnepélyes keretek között avattak fel csütörtökön.

A rendezvényen emlékező beszédet mondott Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte: akkor, amikor a II. világháború egy-egy helyszínén emlékezünk, mindig fejet kell hajtanunk az ártatlanok előtt, akiknek a sorsa máshogy kellett volna, hogy alakuljon.

Vas megyén keresztül húzódott a Zsuzsanna-vonal. Kézi erővel, esőben, sárban, hóban, fagyban rengetegen építették ezeket a védelmi rendszereket. Helyi lakosokat, munkaszolgálatosokat, hadifoglyokat rendeltek ki a munkálatokhoz. A szovjetek 1945 márciusában áttörték a hevenyészett védővonalat, majd elkezdődött a kényszermunkások áthelyezése Mauthausenbe.

Az evakuáltaknak az Alpokon átkelve, az út döntő részét gyalog kellett megtenniük. Többnyire a szabadban aludtak, élelmet sokszor napokig nem kaptak. Az evakuálási útvonalakon tömegsírok emlékeztetnek a magyarországi zsidók szenvedésekkel teli útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!