Hírek

2017.03.21. 18:30

Jó ütemben halad a Mindszenty és az Ady teret összekötő átjáró építése

Szombathely - A tervek szerint júniusban elkészülhet az a gyaloghíd, amely összeköti a Mindszenty és az Ady teret.

Cseszkó Tamás

Villámlátogatást tett dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar polgármester a Romkert területén. Mint ismeretes, a Szent Márton Terv keretein belül számos látványos beruházás valósult meg városunkban. Megújult például a székesegyház, a Mindszenty tér, majd következett a Savaria Múzeum és annak parkjának rendbetétele. A fejlesztések azonban nem álltak meg, nemrég munkagépek vonultak fel a Berzsenyi téren és a Szily János utcában, és jó ütemben halad a munka a Romkertben is, ahol 170 millió forintból építenek egy különleges gyaloghidat az Ady és a Mindszenty tér között.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója a bejárás során elmondta, egy olyan történelmi hely válik a mindennapjaink részévé, ahol találkozik a római, a Karoling, a barokk kor és a 21. század építészete. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a Romkertben több felújítás is kezdődik. A Karoling-kori vár felett például olyan rekonstrukció készül, amin végig lehet majd sétálni.

Dr. Puskás Tivadar, Csapláros Andrea és dr. Hende Csaba a Romkert fölött épülő gyaloghídnál Fotó: Cseszkó Tamás

- Nagyon fontos, hogy az itt található mozaikot megmentsük, ugyanis ez Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő mozaikja. Ha felújítjuk, akkor Magyarország legnagyobb műtárgya lesz. A cél az, hogy a helytartói palotával együtt bemutatható legyen - tette hozzá az igazgató.

- Fontos, hogy tudja és érezze mindenki, hogy olyan városban lakik, aminek múltja, története van - fogalmazott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, hozzátéve, hogy a most megépülő híddal a szombathelyi történelem a mindennapjaink részévé válik. - Szombathely fejlődik, hiszen bármerre járunk, mindenhol láthatjuk, hogy építkezések zajlanak - foglalta össze a polgármester.

- Több mint ötven éve jártam a Romkertben először - idézte fel emlékeit dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. Mint mondta, iskolásként hozták el őket ide, megmutatták nekik a Borostyánkő utat. - Azt a fontos római hadiutat, aminek ez a város a születését köszönheti. Négy római császár fordult meg ezen a helyen. A sor Claudiusszal kezdődik és Nagy Konstantinnal zárul, de járt itt Nagy Károly, a legendás birodalomalapító és IV. Károly is - foglalta össze a képviselő, hozzátéve, hogy az utolsó magyar király visszatérési kísérletekor a szomszédban lévő Püspökvár erkélyéről szólt az egybegyűlt néphez. - Köztük az én szeretett apai nagyapámhoz is. Történelmi hely ez, ami demonstrálja azt, hogy egy olyan városban élünk, ami 2 ezer éve folyamatosan lakott - foglalta össze a képviselő. Hende Csaba arról is beszélt, hogy Szombathely kitüntetett helyen fekvő város, mai virágzását, gazdasági fejlődését is ennek köszönheti, hiszen mindent a földrajz dönt el. Ma is utak és vasutak találkozásánál fekszik ez a város és ezt az adottságát kell kihasználni, hogy Szombathely újra a Nyugat Királynőjévé válhasson. - Büszke vagyok arra, hogy a városnak nemcsak múltja, de jelene és jövője is van. Hiszen a napnál is világosabb, hogy olyan években élhetünk, amelyek jelentős lendületet adnak Szombathelynek - zárta gondolatait a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!