Hírek

2017.03.29. 16:50

Biztonságosabb közlekedés - 2,6 millió forintból fejlesztettek Szombathelyen

Szombathely - Korszerű világítás erősíti a 11-es Huszár út biztonságát: három gyalogátkelőhely is megújult.

Cseszkó Tamás

A szombathelyi önkormányzat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös projektjének köszönhetően biztonságosabb lesz az átkelés a város egyik legforgalmasabb útján, a 11-es Huszár úton.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője dr. Puskás Tivadar polgármesterrel, Illés Károly alpolgármesterrel, a városrész képviselőjével, valamint Horváth Lászlóval, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatójával tartott tájékoztatót a helyszínen.

Kiderült, három gyalogátkelőt sikerült most korszerűsíteni Szombathely egyik legforgalmasabb útján. A huszárlaktanyánál, az egyik élelmiszerboltnál, valamint a Bezerédi utcánál található zebráknál a lámpafej túl magasan volt, ezért további lámpák kerültek az átkelőkhöz. Tíz méter magasban megmaradt a régi világítótest, alá, ötméteres magasságba LED-es lámpákat szereltek, ezek jobban megvilágítják az átkelőket.

 

A Bezerédi Amália utcánál lévő zebránál nem volt megfelelő a világítás, ezért ott LED-es KRESZ-táblákat helyeztek ki. Azok a nap 24 órájában jeleznek az autósoknak.

Dr. Puskás Tivadar emlékeztetett, fontos, hogy mindent megtegyen a város a gyalogosok biztonságáért. Kifejtette, hogy a város közigazgatási területén jelenleg 299 kijelölt gyalogátkelőhely van, ez pedig rendkívül magas szám.

Illés Károly, dr. Puskás Tivadar, Horváth László és dr. Hende Csaba mutatták be a gyalogátkelők fejlesztését a 11-es Huszár úton Fotó: Cseszkó Tamás

Érdekesség, hogy az egy híján háromszáz átkelőből a város kezelésében összesen 251 belterületi, és egy külterületi zebra van.

A már jobban megvilágított 11-es Huszár úti átkelőkkel kapcsolatban Illés Károly azt emelte ki, hogy a beruházásnak köszönhetően a körzetben élőknek ezután könnyebb lesz átkelni a négysávos úton.

- Fontos információ, hogy a gyalogosbalesetek egyharmada gyalogátkelőhelyen történik, legtöbbször figyelmetlenség miatt - hívta fel a figyelmet Horváth László. A közútkezelő megyei igazgatója hozzátette:

- Ezen az útszakaszon például tíz alkalommal történt gázolás, ebből egy személy súlyos sérüléseket szenvedett. Nagyobb figyelemre, óvatosabb közlekedésre inti az erre közlekedőket, gyalogosokat és autósokat is. Kitért arra is: a gyalogátkelők jobb kivilágítása összesen 2,6 millió forintba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!