Hírek

2017.03.13. 13:41

Száraz és szeles hét lesz - Nem dőlnek meg Vas megye márciusi hőmérsékleti rekordjai

Szombathely - Szeles hetünk lesz és szombatig nem várható csapadék.

Bakos Ágnes

Visszatekintve pedig: faggyal kezdődött ez a hét, mégis melegebb volt már a március, mint a sokévi átlag.

Hideg- és melegrekordot is jegyez március közepére Vas megye - emlékeztetett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Éppen hatvan éve, 1957. március 14-én plusz 22,3 °C-ot mértek Szentgotthárdon, az az országos napi melegrekord.

Március 15-e országos hidegrekordja Szombathelyé: 1953-ban mínusz 16,4 °C volt a vasi megyeszékhelyen.

Egyik vasi rekord sincs veszélyben, ugyanis folytatódik az alapvetően szeles, de kellemes tavaszias idő ezen a héten. Eleinte 10-12 °C lesz a napi maximum érték, aztán pénteken 15 °C is lehet.

A hónap első dekádja körülbelül 3 °C-kal melegebb lett Szombathelyen, mint a sokévi átlag - összegezte az észlelő. Hozzátette, hogy a jövő héten visszatérő fagyok mozdítják majd lefelé az átlaghőmérsékletet, és ez a hét is fagyosan kezdődött: Szombathelyen kétméteres magasságban mínusz 2,7 °C volt hétfő hajnalban, talaj mentén pedig mínusz 7,1 °C-ot mértek.

Egyébként március közepén már előfordultak nyári napok, vagyis 25 °C-nál magasabb értékek, ilyenre nem kell számítanunk ezen a héten Szombathelyen. A hőérzetet a kitartó szél rontja: eleinte északkeleti, aztán délire, délnyugatira forduló légmozgás lesz jellemző. Csapadék Vas megyébe szombatra látszik, addig az ország keleti felében lehet eső egy érintő hideg-front nyomán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!